Marinko Ogorec: Rusija je promijenila strategiju

28.06.2022.

12:00

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Marinko Ogorec

Marinko Ogorec

Foto: HTV / HRT

U ovom ratu ništa nije slučajno. Rusija je očito promijenila strategiju. Na početku su najvjerojatnije bile pogrešne procjene i tada je došlo do rekonstrukcije planova. Donbas je trenutno cilj i kada padne Lisičansk, vidjet ćemo što će biti dalje, rekao je u emisiji Studio 4, prof.dr.sc. Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica.

- Zelenski obećava da će osloboditi svaki pedalj Ukrajine, no to je jako optimistično gledanje. Činjenica je da je Ukrajina kolateralna žrtva po svim pitanjima. Ako i dođe do pregovora, to neće biti pregovori dviju ravnopravnih strana, naglasio je i dodao kako je Ukrajina u nepovoljnom položaju i veliki gubitnik ovog cijelog procesa.

Ogorec govori kako vojna oprema koja dolazi u Ukrajinu služi za učinkovitu obranu, međutim za neke ofenzivne operacije širih razmjera za sada nemaju dovoljno opreme.

- Da bi ste mogli krenuti u stratešku ofenzivnu operaciju morate imati čisti zračni prostor, tj. prevagu u zračnom prostoru, a Ukrajina to nema, naglašava.

Dodaje kako je očito da se Rusija pripremila za ovu invaziju znatno bolje nego što je to svijet očekivao.

- Sankcije koje je Europa nametnula Rusiji više pogađaju europske zemlje nego Rusiju koja je relativno brzo našla nova tržišta za svoje energente, govori Ogorec.

Istaknuo je da je NATO stvoren da bi bio simetrični oblik zaštite većeg dijela zapadnoeuropskih zemalja od tadašnje prijetnje SSSR-a koji je imao imperijalne ciljeve kao i Rusija danas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!