Omikron-soj "galopira", uspješno izbjegava zaštitu koju pružaju cjepiva

12:26 / 14.01.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTVŽeljko Raić/E.P.C.

Borba protiv epidemije koronavirusa

Borba protiv epidemije koronavirusa

Foto: Dnevnik / HRT

Omikron varijanta koronavirusa nastavlja se brzo širiti i zamjenjuje deltu kao dominantnu varijantu u nekoliko država. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, omikron izbjegava zaštitu koju pružaju mnoga cjepiva i terapije te je zabilježen u 149 zemalja. Sjedinjene Američke Države samo jučer imale su više od milijun 300 tisuća novozaraženih, a rekordne brojeve bilježi i Njemačka.

Učinkovite mjere u Italiji, u Njemačkoj "igra mačke i miša" 


Italija je donedavno bila europski epicentar zaraze koronavirusom, no dodatne mjere ipak su ublažile širenje omikrona. I dalje kontroverzna mjera - da se maske moraju nositi i na otvorenom - bila je, čini se, prekretnica u očuvanju talijanskog zdravstvenog sustava.


- Svi znaju da se cijepljenjem smanjuje rizik od zaraze koronavirusom, i to za 70 do 75 posto. Znamo također da cjepivo djeluje do četiri mjeseca. Dakle, zaštita koju pruža cjepivo nije potpuna, ali zato postoje i druge mjere i načini. A jedan od najboljih je nošenje maski i držanje fizičke distance, izjavio je Nino Cartabellotta, čelnik Udruge za promicanje znanstvenih činjenica.


Njemačka je jučer imala rekordan broj novozaraženih, unatoč svim novim mjerama koje su uvedene prvih dana ove godine. Naravno, ima i onih koji se ne slažu s mjerama, koji tvrde da im one ugrožavaju osnovna ljudska prava, pa svoja prava, unatoč zabrani okupljanja, traže na ulicama gradova. Dresden je jučer bio okupljalište antivaksera iz cijele zemlje.


- Tijekom večeri više skupina ljudi, u kojima je bilo do 150 osoba, kružilo je gradom u nastojanju da prosvjeduju. I svaki put kada bi vidjeli policajce koji su ih htjeli upozoriti da je zabranjeno javno okupljanje, oni bi se brzo razišli, doslovno pobjegli, i našli se na nekom novom mjestu. Bila je to prava igra mačke i miša, opisao je pokušaje prosvjeda glasnogovornik policije grada Dresdena Thomas Geithner. 

SAD ponovno predvodi listu zaraženih - golem pritisak na zdravstveni sustav


Na svjetskoj razini, po broju novooboljelih Sjedinjenje Američke Države opet drže neslavni rekorder. Svaka treća testirana osoba pozitivna je na virus, tako da je samo jučer prijavljeno milijun i 350 tisuća zaraženih. Sreća u nesreći je da većina njih ima omikron varijantu, tako da je manje hospitaliziranih, ali svejedno je pritisak na zdravstveni sustav golem.

- U ovom trenutku u našoj bolnici čak je 7 500 pacijenata zaraženih omikron-varijantom. Najveći je to broj hospitaliziranih od kada se pojavio koronavirus, kazao je ravnatelj Odjela za infektivne bolesti jedne od bolnica.

Gotovo isti problemi i u Velikoj Britaniji. Zbog velikog broja novozaraženih, bolnice su prepune. Statistika govori sve - u ovom trenutku osam milijuna Britanaca na listi je čekanja za redovite bolničke pretrage.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!