Najviše novozaraženih u SAD-u, brojevi dramatično rastu i u Australiji

19:19 / 13.01.2022.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/P.F./HRT

Omikron-varijanta koronavirusa

Omikron-varijanta koronavirusa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Omikron stvara probleme diljem svijeta, broj novozaraženih u jednom danu prvi je put premašio 3 milijuna, što je najviše od početka pandemije i dvostruko više nego krajem prošle godine. Najviše novozaraženih i dalje je u SAD-u, a brojevi dramatično rastu i u Australiji. U Europi je više od 100 milijuna zaraženih. Utjecalo je to i na europsku koronakartu koja je gotovo cijela tamnocrvena. Iznimka su jedino Mađarska, Rumunjska i dijelovi Poljske.

Dok omikron-varijanta hara Francuskom, učitelji štrajkaju jer vlada ne provodi dosljednu politiku prema školama kako bi zaštitila učenike i djelatnike od zaraze. Broj novih slučajeva u Francuskoj naglo je porastao, na dan se zarazi više od 350.000 ljudi, a epidemija je zahvatila i škole.

- Umoran sam od testiranja, istaknuo je učenik Nelson Courvoisier.

- Moja djeca i ja umorni smo od testiranja svaki drugi dan. Oni to više ne mogu podnijeti, dodala je majka Corinne Courvoisier.

Od početka pandemije zaraženo je oko 15 milijuna Britanaca, gotovo svaki četvrti. Iako je i dalje oko 130 tisuća novih slučajeva svaki dan, samoizolacija je u Engleskoj skraćena na 5 dana. Ministar zdravstva kaže da njegova zemlja prednjači u učenju kako živjeti s COVID-om.

- Prema podacima oko dvije trećine pozitivnih slučajeva više nije zarazno do kraja petog dana. Zato želimo iskoristiti kapacitet testiranja kako bismo im pomogli da sigurno izađu iz samoizolacije, rekao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

Situacija s pandemijom izmiče kontroli u Australiji, iako je uvodila neke od najstrožih mjera na svijetu. U zemlji s oko 25 milijuna stanovnika zabilježeno je više od 150.000 novih slučajeva, za trećinu više nego dan prije.

- Cijepite se, to je ključno. To kažem svakom stanovniku Viktorije, to su učinila moja djeca i 93% naše zajednice. Sada zbog nove varijante moramo povećati broj cijepljenih booster dozom, rekao je premijer Victorije Daniel Andrews.

Istodobno traju pripreme za Australian Open koji počinje u ponedjeljak, a za turnir se priprema i prvi reket svijeta. Ždrijebom je odlučeno da će Novak Đoković u prvom kolu igrati protiv sunarodnjaka Miomira Kecmanovića, ali njegov nastup i dalje je upitan jer federalni ministar za imigraciju još razmatra odluku o deportaciji.

- Pozivam se na najnoviju izjavu ministra Hawkea i ta se pozicija nije promijenila. Na njemu je da odluči hoće li ukinuti vizu ili neće, rekao je australski premijer Scott Morrison.

I Afrika se suočava s četvrtim valom pandemije. Broj zaraženih premašio je 10 milijuna, što je ipak neusporedivo manje s obzirom na broj stanovnika nego, primjerice, u Europi ili Americi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!