14:25 / 12.01.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IM/V.G.

Omikron-varijanta koronavirusa stvara probleme diljem svijeta

Pandemija u svijetu

Pandemija u svijetu

Foto: Tyrone Siu / REUTERS

Omikron-varijanta koronavirusa stvara probleme diljem svijeta, broj novozaraženih na tjednoj razini raste za 49 posto. U Europi je tjedni porast broja novih slučajeva zaraze 28 posto, ali je u padu tjedni broj umrlih. Ipak, neke zemlje poput Poljske imaju problema s manjkom bolničkih kapaciteta.


Širenje zaraze omikron-varijantom koronavirusa u svijetu ne pokazuje znakove usporavanja. Gotovo sve europske zemlje posljednja dva tjedna bilježe znatan porast broja oboljelih.

- U Poljskoj je postotak umrlih u odnosu na broj građana vrlo visok. Razlog tomu su niska procijepljenost od oko 55 posto i to što mnogi oboljeli traže pomoć liječnika u uznapredovaloj fazi bolesti kad ni ograničene mogućnosti liječenja više nisu primjenjive. Problem je i višedesetljetno nedostatno financiranje našeg zdravstvenog sustava, zbog čega imamo malo jedinica intenzivne njege, rekao je Konstanty Szuldrzynski, savjetnik poljske vlade.

Zdravstveni sustavi diljem kontinenta pod golemim su pritiskom pa vlasti nastoje suzbiti širenje zaraze pojačanim mjerama, među kojima je i nametanje ograničenja za necijepljene.

Regulatorna agencija za lijekove Europske unije jučer je iskazala sumnju u potrebu primjene četvrte doze cjepiva protiv COVID-a.

- Postoje dva razloga za zabrinutost. Prvi se odnosi na strategiju davanja booster doza, recimo svaka četiri mjeseca jer bismo mogli imati problema s imunosnim odgovorom koji možda neće biti onakav kakav bismo željeli. Trebali bismo biti oprezni kako imunosni sustav ne bismo preopteretili ponovljenom imunizacijom. Drugi je razlog za zabrinutost - rizik od zamora stanovništva koje bi stalno moralo primati docjepne doze, rekao je Marco Cavaleri, voditelj strategije cijepljenja Europske agencije za lijekove.

I Svjetska zdravstvena organizacija smatra da borba booster dozama postojećih cjepiva protiv pandemije koronavirusne bolesti - nije održiva strategija. Pozivaju da se razviju cjepiva koja će bolje sprječavati širenje zaraze.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!