Opasna igra oko najveće nuklearke u Europi, IAEA stiže u Zaporižja

29.08.2022.

08:50

Autor: HRT/D.M./Hina

Snimka Zaporižja iz zraka

Snimka Zaporižja iz zraka

Foto: EU, Copernicus Sentinel-2 imagery / Reuters

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju krenuli su u Zaporižja. U nuklearnoj elektrani trebali bi procijeniti štetu na postrojenju, utvrditi funkcionalnost sigurnosnih sustava, procijeniti uvjete vezane za osoblje i obaviti hitne zaštitne aktivnosti, priopćili su. Najveću europsku nuklearnu elektranu u ožujku su zauzele ruske snage, ali njom upravlja ukrajinsko osoblje. Obje strane međusobno se optužuju za nedavno granatiranje u blizini elektrane.

Misija IAEA-e na putu prema Zaporižju

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjetit će ovaj tjedan nuklearnu elektranu Zaporižja u Ukrajini. Došao je taj dan, (IAEA-ina) misija potpore i pomoći #Zaporizhzhya (ISAMZ) sada je na putu, objavio je šef agencije Rafael Grossi na Twitteru. Poručio je da se sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja mora zaštititi.

Stručnjaci IAEA-e trebali bi procijeniti štetu na postrojenju, utvrditi funkcionalnost sigurnosnih sustava, procijeniti uvjete vezane za osoblje i obaviti hitne zaštitne aktivnosti, priopćila je agencija.

Kuleba: Rusi elektranu pretvorili u vojnu bazu

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su ruske snage pretvorile nuklearnu elektranu u Zaporižju u vojnu bazu dovodeći cijeli kontinent u opasnost. Istodobno, Rusija je ponovno optužila Ukrajinu za granatiranje elektrane tvrdeći da su tri projektila pala na područje na kojem se skladište nuklearno gorivo i radioaktivni otpad. 

U sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se sastao s čelnicima obrambenih i sigurnosnih snaga, ali nije otkrio pojedinosti razgovora.

- Sva su pitanja o kojima smo razgovarali važna, ali o njima ne mogu govoriti, ne mogu ići u detalje. No, okupatori će osjetiti posljedice u daljnjem djelovanju naših branitelja. Nijedan terorist neće ostati nekažnjen za napade na naše gradove - Zaporižja, Orihiv, Harkiv, Donbas, poručio je Zelenski. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!