18:20 / 22.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Opoziv Trumpa: Suđenje u Senatu počinje idući tjedan

Trump na odlasku

Trump na odlasku

Foto: Stefani Reynolds / epa

Suđenje za opoziv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove uloge u smrtonosnom upadu u zgradu Kongresa počinje u Senatu idući tjedan, objavili su u petak demokrati.

Proces protiv 45. američkog predsjednika Donalda Trumpa pred Senatom trebao bi početi sljedeći tjedan. Čelnik demokratske većine Chuck Schumer potvrdio je da će članak o opozivu gornjem domu Kongresa biti dostavljen u ponedjeljak.

Zastupnički je dom optužio 45. američkog predsjednika Donalda Trumpa za poticanje pobune protiv države nakon nasilja i napada na Kongres njegovih  pristaša 6. siječnja. Bude li osuđen, Trump se ne bi mogao kandidirati na budućim predsjedničkim izborima.

Čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell predložio je da suđenje bude odgođeno za početak veljače, kako bi bivši predsjednik Trump imao pravičan tretman i dovoljno vremena za pripremu obrane.

Za smjenu bivšeg predsjednika u Senatu potrebna je dvotrećinska većina, demokratima za takvu odluku treba 17 republikanskih glasova. Pravni eksperti podijeljeni su oko toga je li ustavno smijeniti predsjednika koji je završio mandat.Zastupnički dom će predati optužnicu Senatu u ponedjeljak i pokrenuti postupak suđenja u gornjem domu parlamenta sa 100 članova.

Trump je po isteku mandata u srijedu otputovao na Floridu i odlučio da neće doći na inauguraciju nasljednika Joea Bidena.

- Senat će provesti suđenje Donaldu Trumpu. Bit će to pošteno suđenje, rekao je Schumer u Senatu.

U središtu suđenja su Trumpovi potezi uoči nemira 6. siječnja. Tadašnji predsjednik je poručio prosvjednicima kod Bijele kuće da "mirno i domoljubno" podignu glas dok su se pripremali krenuti prema zgradi parlamenta, pozvavši ih da se bore do kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!