13:23 / 22.01.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Novi potezi predsjednika Bidena

Joe Biden govori o kornavirusu u Bijeloj kući.

Joe Biden govori o kornavirusu u Bijeloj kući.

Foto: Al Drago / epa

Novi američki predsjednik Joe Biden ne gubi vrijeme. Odmah nakon inauguracije počeo je donositi odluke od kojih su neke potpuni zaokret u odnosu na politiku Donalda Trumpa. Tako je Biden krenuo u aktivnu i konkretnu borbu protiv koronavirusa i potpisao niz uredbi kako bi se zaustavila pandemija koja je najviše pogodila upravo SAD.

Američki predsjednik Joe Biden mijenja taktiku u odnosu na prethodnika i čini sve kako bi intenzivirao borbu protiv pandemije koja je opustošila SAD. Kreće u radikalne izmjene, ali je svjestan da se stanje neće popraviti preko noći. Sve nade polaže u cijepljenje.

- Naš plan je agresivan, siguran i učinkovit. Kampanja cijepljenja mora biti cjelovita i uspješna. Cilj je u prvih sto dana mojeg predsjedanja osigurati sto milijuna doza cjepiva za naše građane, izjavio je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Na vanjskopolitičkom planu također velike promjene, Joe Biden zagovara kontrolu nuklearnog oružja, pa uoči istjecanja ugovora START s Rusijom, odmah poručuje da ga zanima razgovor, a ne utrka u naoružavanju.

- Predsjednik Biden namjerava produljiti novi petogodišnji ugovor START o kontroli nuklearnog naoružanja. Predsjedniku je jasno da je to u najboljem sigurnosnom interesu naše zemlje, kaže Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

U međuvremenu, reagirao je i službeni Peking, koji je uputio prigovor jer su na inauguraciji bili predstavnici Tajvana, zemlje koju Kina ne priznaje. Ipak, na kraju  pomirljive poruke.

- Vjerujem da ćemo imati mudrosti slušati i poštovati jedni druge te da ćemo sve moguće probleme rješavati u duhu dobre volje, kaže Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Odnosi s Kinom tek su tema za promišljanje, a o budućoj suradnji predsjednik Biden konkretno će progovoriti nakon razgovora s partnerima i saveznicima.

video thumb
video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!