07:56 / 25.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

De Sousa ponovno izabran za predsjednika Portugala

pobjednički govor De Souse

pobjednički govor De Souse

Foto: Mario Cruz / epa

Marcelo Rebelo de Sousa dobio je već u prvom krugu predsjedničkih izbora u Portugalu povjerenje glasača za drugi petogodišnji mandat, pokazali su službeni rezultati.

Nakon 99 posto prebrojanih glasova rezultati su pokazali da je 72-godišnji konzervativni političar, profesor prava i bivši televizijski novinar dobio 61 posto glasova na nedjeljnim izborima, objavilo je izborno povjerenstvo.

Na izborima provedenim prije pet godina, kad je dobio prvi predsjednički mandat, Marcelo Rebelo de Souza je dobio podršku 52 posto glasača. Rezultati Sousinih protukandidata bili su na razini očekivanih.

Kandidatkinja socijalista i nekadašnja predstavnica u Europskom parlamentu Ana Gomes dobila je 12,7 posto glasova, a vođa populističke desničarske stranke Chega! (Dosta!) Andre Ventura je bio treći s 11,9 posto.

Izlaznost glasača bila je rekordno mala, tek oko 40 posto, čemu je pridonijela i pandemija, jer je u posljednjih sedam dana broj zaraženih u Portugalu stalno bio oko 750 na 100.000 stanovnika, što je jedan od najvećih na svjetskoj razini.

Portugalski predsjednik ima relativno velike ovlasti: može staviti veto na zakone, može raspustiti parlament i proglasiti nove izbore.

Sadašnjem predsjedniku, kao konzervativnom političaru, pripisuju se velike zasluge za to što nije samo kritičar i korektiv ljevičarskoj Vladi premijera Antonija Coste već je i podržava pa ga se stoga smatra važnim čimbenikom političke stabilnosti u državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!