19:51 / 03.04.2021.

Autor: P.F./HRT

Papa Franjo: Isus nas neizmjerno voli

Papa Franjo: Isus nije lik iz prošlosti, on je među nama

Papa Franjo: Isus nije lik iz prošlosti, on je među nama

Foto: Dnevnik / HRT

Ovo je noć u kojoj vjernici bdiju. Na Veliku subotu Crkva ostaje uz Kristov grob. Obred u Vatikanu predvodio je Sveti Otac, a počeo je službom svjetla - blagoslovom ognja u predvorju vatikanske bazilike.


U procesiji je unesena uskrsna svijeća, svjetlo Kristovo, kao znak izlaska iz groba, i pobjede nad zlom i smrti. Vjernici na bdjenju i sami drže zapaljene svijeće, a malih plamena mnogo je manje jer i ovog, drugog pandemijskog Uskrsa vrijede stroga epidemiološka ograničenja.

Iz Rima se za Dnevnik HTV-a javio dopisnik Silvije Tomašević. Objasnio je na koji je način Vatikan prilagodio bdjenje drugoj godini borbe s COVID-om.

- Ove je godine početak vazmenog bdjenja započeo ranije kako bi se vjernicima koji se ove godine nalaze u crkvi, za razliku od lani, omogućilo da se na vrijeme, prije početka policijskog sata u 22 sata vrate svojoj kući. Liturgija svjetla je sugestivna i označuje Isusovo uskrsnuće. Papa Franjo kaže kako uskrsnuće znači ujedno i poziv svima da i nakon što smo propali i posrnuli trebamo početi sve ispočetka. To je posebno ključan poziv u ovo vrijeme pandemije. Papa Franjo stalno ponavlja da Isus nije lik iz prošlosti, već je tu među nama i voli nas neizmjerno bez obzira na to kakvi smo, rekao je Tomašević.

Papa je na početku ceremonije u subotu u zamračenu baziliku svetog Petra ušao s uskršnjom svijećom, simbolom svjetla Isusa Krista.

Papa Franjo je na misi pozvao vjernike da ne gube nadu u krizi nastaloj zbog koronavirusa.

- U vremenu mraka, kad se čovječanstvo nosi s pandemijom i drugim problemima, kršćani moraju u srce primiti uskršnju poruku anđela da se ne boje, rekao je 84-godišnji čelnik katoličke crkve u bazilici svetog Petra.

- Jedna od poruka Uskrsa je da je sve moguće započeti ispočetka. Čak i iz ruševina ljudske povijesti, Bog je stvorio nešto novo, kazao je Papa.

Iz ruševina naših srca, nastavio je Papa, Bog može stvoriti umjetničko djelo, iz uništene ostavštine našeg čovječanstva, Bog može stvoriti novu povijest.

Papa je pred 200 vjernika i svećenika pozvao da se krene ispočetka i nikada ne gubi nada. Broj prisutnih na misi ograničen je zbog pandemije koronavirusa.

Sveti Otac u nedjelju će uputiti tradicionalni blagoslov "Urbi et Orbi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!