Papa Franjo odao počast Benediktu XVI.

01.01.2023.

Zadnja izmjena 19:12

Autor: HRT/Hina/A.S.

Papa Franjo odao počast  Benediktu XVI.

Papa Franjo odao počast Benediktu XVI.

Foto: Vatican Media / Reuters

Papa Franjo odao je počast "voljenom" Benediktu XVI., njegovom prethodniku koji je umro u subotu u 95 godini života i čiji će sprovod predvoditi 5. siječnja.


- Danas predajemo voljenog papu emeritusa Benedikta XVI. Svetoj Majci (Djevici Mariji) da ga prati na putu prema Bogu, rekao je papa Franjo na misi u bazilici svetog Petra.

Argentinski papa će danas također predvoditi tjednu molitvu Angelusa (Anđeo Gospodnji) pred vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra.

Benedikt XVI., koji se 2013. zbog narušenog zdravlja odrekao papinske dužnosti i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima, bio je briljantan teolog.

Nekoliko sati nakon vijesti o njegovoj smrti, Sveti Otac je odao je dirljivu počast svom prethodniku, plemenitom i ljubaznom Benediktu XVI.

- Osjećamo toliku zahvalnost u našim srcima, rekao je Papa, istaknuvši da samo Bog poznaje vrijednost i snagu njegove zagovorne molitve, njegove žrtve što ju je podnio za dobrobit Crkve.

Franjo će u četvrtak ujutro predvoditi pogreb prvog njemačkog pape u suvremenoj povijesti. Na čelu Katoličke Crkve bio je od 2005. do 2013.

Na sprovodu se očekuje nekoliko tisuća vjernika.

Od ponedjeljka. tijelo Benedikta XVI. bit će izloženo ispod kupola u bazilici svetog Petra kako bi mu vjernici mogli odati počast,

 Papa emeritus Benedikt XVI., pravim imenom Joseph Ratzinger, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II.

Papa održao misu u čast Majci Božjoj


Papa Franjo u Vatikanu je predvodio misu u čast Majci Božjoj, a nakon toga, točno u podne, pred vjernicima na Trgu svetog Petra održao je Angelus. Sveti Otac je u angelusu govorio i o bivšem papi Benediktu koji je jučer preminuo.
 

Kratkom, ali intenzivnom molitvom papa Franjo pozvao je sve vjernike na molitvu za papu Benedikta XVI. da tijekom današnje mise povodom Nove godine. Isto je učinio i tijekom angelusa pred oko 40 tisuća vjernika. Na spomen pape Benedikta XVI. Vjernici su uputili dugotrajni aplauz. 

Crkva danas obilježava i Svjetski dan mira. Papa Franjo je podsjetio na odgovornost i brigu za budućnost te na sućut bez koje nema prvog mira u svijetu. 

Tijelo pape Benedikta će od sutra biti izloženo u vatikanskoj bazilici, a pogreb pape emeritusa Benedikta XVI. bit će u četvrtak, 5. siječnja. Predvodit će ga papa Franjo s početkom od 09:30 na Trgu svetog Petra, nakon čega će tijelo pape biti sahranjeno u kripti vatikanske bazilike.

- Ovu godinu počinjemo misnim slavljem za Majku Božju, ali i našu majku, jer ne zaboravimo - ključ za ostvarenje svih naših nada upravo je ona. Molimo našu majku da primi našeg pokojniku, papi Benediktu, i pomogne mu na njegovu putu prema vječnosti, rekao je papa Franjo. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!