Svjetski čelnici opraštaju se od bivšeg pape Benedikta XVI.

31.12.2022.

13:12

Autor: HRT/A.V./Hina

Papa Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetski čelnici opraštaju se od bivšeg pape Benedikta XVI. koji je umro u 96. godini života u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu i izražavaju tugu zbog smrti "inteligentnog teologa" koji je zagovarao "bratskiji svijet". 

Svijet je nakon smrti bivšeg pape Benedikta XVI. izgubio jednu "markantnu figuru" Katoličke Crkve, ocijenio je njemački kancelar Olaf Scholz.


- Kao njemački papa, Benedikt XVI. je za mnoge, ne samo u njegovoj zemlji, bio poseban crkveni poglavar, napisao je Scholz na Twitteru, dodavši da je bio "inteligentan teolog" s "borbenom osobnošću".

I njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier odao je počast Benediktu XVI., nazvavši pokojnog papu njemačkog porijekla posrednikom između religija.


- Jedinstvo kršćanstva i dijalog religija, kao i suživot religije i društva bili su mu posebno bliski. Tražio je dijalog sa Židovima i muslimanima kao i sa svim kršćanskim denominacijama diljem svijeta, napisao je Steinmeier u subotu.


Njegov rad kao profesora Josepha Ratzingera - kako je rođen Benedikt - učinio je teološko i filozofsko obrazovanje dostupnijim, rekao je Steinmeier. To je omogućilo mnogim ljudima, "ne samo katolicima", napisao je, da pronađu "jasnu orijentaciju" u njegovu radu.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast Benediktu XVI. hvaleći njegove napore u stvaranju "bratskijeg svijeta".


- Moje su misli s katolicima u Francuskoj i diljem svijeta koji su ožalošćeni odlaskom njegove svetosti Benedikta XVI. koji je dušom i inteligencijom radio na stvaranju bratskijeg svijeta, tvitao je francuski predsjednik.

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je "ožalošćen" zbog smrti pape emeritusa Benedikta XVI., "velikog teologa".


- Ožalošćen sam viješću o smrti pape emeritusa Benedikta XVI. Bio je veliki teolog, a njegov posjet Ujedinjenoj Kraljevini 2010. predstavljao je povijesni trenutak za katolike i nekatolike u našoj zemlji, rekao je Sunak, dok je Anglikanska crkva objavila da moli u spomen na bivšeg papu.


Benedikt XVI., priopćila je talijanska premijerka Giorgia Meloni, bio je "gigant vjere i razuma" te "velikan povijesti kojeg povijest nikada neće zaboraviti".


Dodala je da ona i njezina vlada dijele tugu sa Svetim Ocem Franjom i cijelom crkvenom zajednicom.


Poljski predsjednik Andrzej Duda spomenuo je da je Benedikt bio "bliski suradnik Ivana Pavla II".


- Svijet je izgubio jednog od najvećih teologa 20. i 21. stoljeća, bliskog suradnika Ivana Pavla II", njegovog poljskog prethodnika u Vatikanu, napisao je na Twitteru Duda.

Glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio je sućut u povodu smrti bivšeg pape Benedikta XVI. u subotu rekavši da je on bio principijelan u svojoj vjeri, neumoran u nastojanjima za promicanje mira i odlučan u obrani ljudskih prava.

- Sjećamo se pape Benedikta kao poniznog čovjeka molitve i proučavanja, kazao je Guterres.

Kralj Karlo III., poglavar Anglikanske Crkve, je pozdravio konstantne napore pape emeritusa Benedikta XVI. za mir i približavanje između katolika i protestanata, rekavši da je vijest o njegovoj smrti dočekao s dubokom tugom.

- Također se sjećam njegovih stalnih nastojanja da promiče mir i dobru volju među svim narodima, te da ojača odnos između svjetske anglikanske zajednice i Rimokatoličke Crkve, rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Benedikt bio branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti.

Benedikt XVI. bio je eminentna vjerska i državna ličnost, uvjereni branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, napisao je u poruci sućuti papi Franji, koju prenosi Kremlj.

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne Crkve, rekao je da se tijekom papinstva Benedikta XVI. odnos između Ruske pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve značajno razvio u duhu bratske suradnje i želje za interakcijom o tome kako prevladati ponekad bolno nasljeđe prošlosti.

- Apsolutni autoritet Benedikta XVI. kao izvanrednog teologa omogućio mu je da značajno pridonese razvoju međukršćanske suradnje i zaštiti tradicionalnih moralnih vrijednosti, poručio je.

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez  je odao počast sjećanju na bivšeg papu Benedikta XVI., velikog teologa koji se posvetio služenju drugima, pravdi i miru.

- Moja najdublja sućut Katoličkoj Crkvi povodom smrti Njegove Svetosti Benedikta XVI., tvitao je španjolski premijer.

Irski predsjednik Michael D Higgins odao je počast pokojnom bivšem papi Benediktu, hvaleći njegov postojan interes za mir na sjeveru Irske.

Higgins je rekao da će katolici diljem svijeta s tugom primiti vijest o smrti pape emeritusa.

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svoje osobno ime uputila je papi Franji izraze najdublje sućuti.

- Katolička crkva ostala je bez velikog duhovnog čovjeka i mudrog pastira koji je izuzetno bio posvećen služenju Bogu i Crkvi, zaljubljenika u pravdu, mir i jedinstvo. Neka nam kao takav bude primjer da i mi svojim životom i djelima, u ovom svijetu budemo sljedbenici Krista i služimo narodu, izjavila je. 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je sućut papi Franji povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI. navodeći kako je bo grandiozna osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u katoličkoj zajednici i svijetu.

- Bio je grandiozna osoba, moralni autoritet i živi svjetionik Kristov, koji je svojim poslanjem ostavio neizbrisiv trag, naveo je Čović u brzojavu sućuti. Dodao je kako je papa Benedikt neumorno zalagao za mir i razumijevanje među ljudima, te da je u potpunosti bio predan služenju Bogu i čovjeku, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!