Papa Franjo ponovno smanjio povlastice kardinalima

01.03.2023.

16:55

Autor: Hina/HRT/A.V.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Vatican Media / ­Handout via REUTERS

Papa Franjo ukinuo je besplatno stanovanje za kardinale i subvencionirano stanovanje za druge visoke vatikanske dužnosnike odlučivši da i oni moraju pridonijeti uštedama.

Nova pravila navedena su u noti koju je napisao Maximino Caballero Ledo, španjolski laik koji vodi vatikansko ministarstvo financija, nakon sastanka s Papom prošli mjesec.


Nota je izvješena u središnjem dvorištu Vatikana i visoki vatikanski dužnosnik potvrdio je u utorak Reutersu njezin sadržaj.


Kardinali koji žive u stanovima u vlasništvu Vatikana, bilo u samom Vatikanu ili u Rimu, do sada su živjeli besplatno, a plaćali su samo režije i osoblje. Neki su u mirovini.


Biskupi i drugi visoki vatikanski dužnosnici trenutačno plaćaju subvencionirane stanarine. Nova pravila odnose se na više menadžerske razine i laike kao što su predsjednici i drugo i treće rangirani dužnosnici u vatikanskim odjelima.


Ništa ne upućuje na to da se ukidaju pogodnosti koje uživaju niže rangirani zaposlenici od kojih su mnogi laici. Neki od njih plaćaju stanarine jeftinije od tržišnih u stanovima u Rimu u vlasništvu Vatikana.


U noti se navodi da dužnosnici moraju podnijeti tu "iznimnu žrtvu" kako bi se povećali prihodi i što je više moguće novca utrošilo na misiju Crkve.


Papa je ukinuo sve prošle subvencije i odlučio da se stanovi u vlasništvu Vatikana trebaju iznajmiti visokim dužnosnicima po istim cijenama koje vrijede za najmoprimce koji nisu povezani s Vatikanom.


Sve iznimke morat će odobriti sam Papa.


Dvojica visokih vatikanskih prelata, koji su željeli ostati neimenovani, rekli su Reutersu da su iznenađeni novim pravilima, posebice zato što mnogi biskupi i svećenici koji rade u Vatikanu primaju manje plaće od nekih svojih kolega u drugim državama.


Prije dvije godine Papa je smanjio plaće kardinalima za 10 posto. Smanjio je plaće i drugim svećenicima koji rade u Vatikanu kako bi sačuvao radna mjesta zaposlenika u pandemiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!