Papa Franjo potvrdio putovanje u Mongoliju

14.04.2023.

16:06

Autor: HRT/Hina/D.M.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Yara Nardi / Reuters

Papa Franjo je potvrdio da krajem rujna planira posjetiti Mongoliju, zemlju s manje od 1,5 tisuća katolika, no strateški važnu za Rimokatoličku Crkvu zbog granice s Kinom.

Franjo je mogućnost posjete Mongoliji prvi put spomenuo u veljači, u razgovoru s novinarima na povratku iz Afrike. Tada je rekao da je to mogućnost, no koja nije još sigurna. Čini se da je u petak potvrdio to putovanje u razgovorima sa zaposlenicima aviokompanije ITA Airways, službenim prijevoznikom pape nakon bankrota Alitalije 2021. godine.

Papa je tom prilikom govorio o svom 41. hodočašću, posjetu Mađarskoj u kojem bi trebao boraviti od 28. do 30. travnja. Potom slijede Marseille i Mongolija, a onda svi drugi na listi čekanja, rekao je Franjo. Papa je nagovijestio da će u srednjoazijsku državu poći izravno iz južnog francuskog grada koji bi trebao posjetiti 23. rujna.

Prošlog kolovoza Papa je imenovao nadbiskupa Giorgia Marenga, Talijana, prvim kardinalom u Mongoliji. Ta država je značajna za Vatikan jer ima dugu granicu i bliske veze s Kinom u kojoj Sveta Stolica pokušava poboljšati položaj katolika.

Mongolija, nekad znana kao Vanjska Mongolija, bila je dio Kine do 1921. kad je stekla neovisnost uz pomoć Sovjetskog Saveza. Unutarnja Mongolija i dalje je dio Kine. Franjo bi u kolovozu trebao ići u Portugal te je najavio da će iduće godine vjerojatno putovati u Indiju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!