Papa Franjo pozvao na uzajamno opraštanje kako bi se okončao sukob u Kongu

01.02.2023.

11:40

Autor: HRT/V.G./Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Luc Gnago / Reuters

Papa Franjo, koji je u posjetu subsaharskoj Africi, pozvao je sukobljene strane u Demokratskoj Republici Kongo, gdje su u desetljećima oružanih sukoba ubijeni milijuni, da jedni drugima daju "oprost srca", a kršćane koji sudjeluju u borbama pozvao da polože oružje. Papa je služio misu na otvorenom na području zračne luke u glavnom gradu Kinšasi, na kojoj je, procjenjuje se, bilo više od milijun ljudi.

"Položite oružje"

Papino zaustavljanje u istočnom gradu Gomi, predviđeno kada je putovanje prvotno bilo planirano za prošli srpanj, kasnije je otkazano zbog izbijanja nasilja prošle godine.

Serundoru je rekla kako se nada da će "naoružane skupine poslušati papu i položiti oružje jer je on jak i moćan čovjek, a mi vjerujemo da će se sve vratiti u normalu"

Otprilike polovica od 90 milijuna stanovnika Konga su rimokatolici i Franjo se u svojoj propovijedi obratio njima kao i drugim kršćanima koji sudjeluju u borbama.

- Neka bude dobro vrijeme za sve vas u ovoj zemlji koji se nazivate kršćanima, ali sudjelujete u nasilju. Gospodin vam govori: 'Položite oružje, prigrlite milosrđe'", rekao je Papa.

Tisuće ljudi provele su noć moleći se u zračnoj luci i pripremajući za misu.

- Zemlja nije dobro. Ima podjela, mržnja, puno pokolja, posebice na istoku. Nakon papine propovijedi nadam se da će se mir vratiti, rekao je
Patrick Mukaba, 35-godišnji odvjetnik, koji je došao na misu sa suprugom.

Kongo ima neka od najbogatijih svjetskih nalazišta dijamanata, zlata i drugih plemenitih metala, ali je njegovo bogatstvo potaknulo sukobe između vladinih snaga, paravojnih snaga i stranih osvajača, kao i potaknulo iskorištavanje i zlostavljanje.

Papa će se kasnije u srijedu susresti sa žrtvama nasilja iz istočnog dijela Konga.

Četvrtak će biti njegov posljednji cijeli dan u Kongu, prije nego što u petak ujutro otputuje u susjedni Južni Sudan, još jednu zemlju koja se bori sa sukobima i glađu.

Tijekom posjeta Južnom Sudanu bit će s nadbiskupom Canterburyja i moderatorom Opće skupštine Škotske crkve, na zajedničkom inozemnom putovanju trojice kršćanskih poglavara bez presedana. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!