Papa Franjo: Širenje lažnih vijesti o COVID-u kršenje je ljudskih prava

28.01.2022.

13:44

Autor: HRT/Hina/J.L.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo rekao je da je širenje lažnih vijesti i dezinformacija o COVID-19 i cjepivima, uključujući i katoličke medije, kršenje ljudskih prava.

To je drugi put u manje od mjesec dana da je Papa govorio o toj temi. Prije tri mjeseca osudio je neutemeljene ideološke dezinformacije o cjepivima, podržao državne kampanje imunizacije i nazvao zdravstvenu skrb moralnom obvezom.

Papa Franjo je to komentirao u obraćanju članovima udruge catholicfactchecking.com, konzorcija katoličkih medija čije internetske stranice imaju svrhu razjasniti lažne vijesti i pogrešne informacije o cjepivima protiv COVID-a.

- Biti točno informiran, dobiti pomoć u razumijevanju situacije na temelju znanstvenih podataka a ne lažnih vijesti, ljudsko je pravo. Točne informacije moraju se prije svega osigurati onima koji su slabije opremljeni, najslabijima i onima koji su najranjiviji, istaknuo je.

Franjo je kritizirao širenje "infodemije", koja je kako je rekao iskrivljavanje stvarnosti temeljeno na strahu, falsificiranim ili izmišljenim vijestima i navodnim znanstvenim informacijama.

- One koji vjeruju lažnim vijestima ne treba getoizirati, nego pokušati pridobiti ih za znanstvenu istinu. Lažne vijesti mora se opovrgavati, ali pojedince uvijek treba poštovati jer često vjeruju u to bez pune svjesnosti i odgovornosti, rekao je Franjo.

Znakovito je da se Papa obratio katoličkoj medijskoj grupaciji. Zbog širenja dezinformacija o COVID-u, medijske platforme poput Facebooka i Twittera ugasile su neke desničarske katoličke medije, blogove i internetske stranice.

Mnogi su se premjestili na druge platforme.

Neki desničarski katolički mediji redovno daju prostor najžešćim Franjinim kritičarima, kao što je Carlo Maria Vigano, Talijan koji se skrivao gotovo tri godine otkako je objavio kritiku Franje tražeći njegovu ostavku.

Vigano je u pismu objavljenome ovaj mjesec rekao da je virus proizveden u laboratoriju u sklopu globalne zavjere "da se izbrišu svi tragovi nas kao kršćana". Također je zanijekao da pandemija postoji te objasnio da je ona Sotonino djelo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!