17:43 / 15.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Papa: Ne opravdavam ih, ali razumijem čelnike koji kupuju oružje

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo natuknuo je da je rasizam u pozadini činjenice da mnoge zemlje izražavaju veću dobrodošlicu izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine, nego onima iz drugih dijelova svijeta.  




Govoreći talijanskoj televizijskoj stanici RAI, Papa je rekao da su najslabiji uvijek patili najviše u ratovima i nastavio: "Izbjeglice su podijeljene. Prva klasa, druga klasa, po boji kože, dolaze li iz razvijene zemlje ili nerazvijene.

- Mi smo rasisti. I to je loše, rekao je argentinski Papa.

Prema brojkama UN-a, više od 4,7 milijuna Ukrajinaca napustilo je zemlju otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

"Rat je posvuda", rekao je u petak papa Franjo koji će navečer predvoditi pobožnost Križnog puta u Koloseju, u Rimu, prvi put od 2019., koji će biti obilježen porukom mira, za prestanak rata u Ukrajini.

- U ovom trenutku u Europi ovaj rat nas jako pogađa. Ali pogledajmo malo dalje. Svijet je u ratu, svijet je u ratu! Sirija, Jemen, zatim se sjetimo protjeranih Rohindža, bez domovine. Rat je posvuda, rekao je Sveti Otac u razgovoru za talijansku televizijsku mrežu Rai 1.


- Razumijem čelnike koji kupuju oružje. Ne opravdavam ih, ali ih razumijem. Zato što se moramo braniti, dodao je Papa, govoreći o postojanju "kainskog ratnog plana.

- Živimo s tim demonskim planom (koji kaže) da se međusobno ubijamo zbog želje za vlašću, želje za sigurnošću, želje za tolikim stvarima, istaknuo je.

Jorge Bergoglio, žestoki protivnik uporabe oružja, i ranije je spominjao taj biblijski lik, starijeg sina Adama i Eve koji je ubio mlađeg brata, napose u nizu osuda rata u Ukrajini.

Papa kojemu je 85 godina, tijekom večeri će predvoditi obred Velikog petka u Bazilici svetog Petra, nakon kojega će se uputiti u Kolosej, gdje u 21.15 sati po srednjoeuropskom vremenu počinje tradicionalni Križni put, koji se zbog pandemije nije održavao od 2019.

Na toj pobožnosti križ na jednoj od 14 postaja trebale bi nositi dvije žene, Ruskinja i Ukrajinka, na što su suzdržano reagirali ukrajinski veleposlanik u Svetoj Stolici i vjerske vlasti u toj zemlji.

Papa je u četvrtak posjetio zatvor Civitavecchia, sjeverno od Rima, gdje je oprao noge dvanaestorici zatvorenika.

U subotu navečer će predvoditi uskrsno bdjenje u Bazilici svetog Petra, a u nedjelju ujutro i misu na istoimenom trgu, nakon koje će podijeliti svoj tradicionalni blagoslov "Urbi et Orbi".

- Prvo zahvala što smo u ovom ludom vremenu živi i zdravi, nada u bolje sutra, rekla je Kristina.

- Svaki Uskrs je početak nečeg novog, čovjek se nada da će nešto biti bolje, uspješnije. Nadam se da će nam svima biti bolje, rekao je Đuka, hodočasnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!