Križni put ponovno u Koloseju

15.04.2022.

12:18

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/I.Z./B.A./HRT

HRT-ova reporterka Dajana Kruneš

HRT-ova reporterka Dajana Kruneš

Foto: HTV / HRT

Večeras će papa Franjo u Vatikanu predvoditi Križni put. Kršćani se spominju Kristove smrti na križu. HRT-ova reporterka Dajana Kruneš javila se za HTV iz Vatikana, kazavši kako će se nakon dvije godine pandemije Križni put ponovno održati u Koloseju. 

"Križni put jedan od najsvetijih obreda katoličke liturgije"

Zbog epidemije COVID-a Križni put posljednje se dvije godine održavao na Trgu sv. Petra ispred bazilike bez fizičke prisutnosti vjernika.

Križni put jedan je od najsvetijih obreda katoličke liturgije, održava se na spomendan Isusove muke i smrti. Vjernici tada kroz postaje Križnog putaprolaze i posljednji dio puta kojim je Isus išao prema mjestu na kojem je razapet.


Na tim postajama iznose se razmatranja i misli vezane za vjeru, crkvu i život. 

Večeras svoja razmatranja iznosi petnaest obitelji

Večeras svoja razmatranja iznosi petnaest obitelji. Riječ je o obiteljima koje će podijeliti svoje misli vezane za teškoće, primjerice mladih parova, financijske probleme, pitanja vezana za rastavu braka, posvojenja djeteta. Progovorit će i o boli zbog gubitka djeteta, ali i o strahotama koje su neke obitelji morale proći zbog rata.

Večeras u tim postajama sudjeluje i jedna obitelj migranata koja je napustila svoju domovinu zbog rata, a trebala bi joj se pridružiti i jedna ruska i ukrajinska obitelj, te bi se osvrnuli na aktualne događaje.

U Rimu velike pripreme za večerašnji događaj

U Rimu traju velike pripreme za večerašnji događaj te je osiguranje na visokoj razini.

Vjernici su u Rimu od ranog jutra, najviše ih je iz Europe - Francuske, Španjolske i Portugala.

Papa Franjo također će prisustvovati Križnom putu, koji počinje večeras u 21.15.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!