UN poziva na diplomaciju, a Ukrajina pričuvni sastav vojske

22.02.2022.

23:40

Autor: HRT/Hina/DPA

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / REUTERS

Ujedinjeni narodi i dalje se nadaju diplomatskom rješenju ukrajinske krize unatoč vojnoj eskalaciji Rusije, dok Ukrajina šalje pozive pripadnicima pričuvnog sastava vojske, ali isključuje opću mobilizaciju.

Vidimo da se i dalje planiraju razgovori između SAD-a i Ruske Federacije, nadamo se krajem tjedna u Ženevi. Nadamo se da će ovi sastanci održati, rekao je u New Yorku Stéphane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika Antónia Guterresa.

Istaknuo je da bi vojni sukob bio katastrofalan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je danas da pripadnicima pričuvnog sastava oružanih snaga stižu pozivi, ali je isključio opću mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine, prenosi Reuters.

Zelenskij je rekao da će i dalje tražiti diplomatsko rješenje krize, a pozdravio je i spremnost Turske da sudjeluje u multilateralnim razgovorima.

Međutim, naglasio je da Ukrajina neće ustupiti nikakav teritorij Rusiji.

Obraćajući se naciji nakon sjednice parlamenta, Zelenskij je objavio program "ekonomskog domoljublja" koji uključuje poticanje lokalne proizvodnje i smanjenje PDV-a na benzin, dodaje Reuters.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik Antony Blinken trebali bi se sastati u četvrtak u Ženevi, no sastanak je doveden u pitanje nakon naredbe predsjednika Vladimira Putina da se ruske trupe rasporede u istočnoj Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!