20:57 / 22.04.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Papa za Dan planeta Zemlje upozorio da je čovječanstvo na putu samouništenja

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo poručio je u poruci za Dan planeta Zemlje da je svijet na rubu i da čovječanstvo mora izbjeći put samouništenja. 

Franjo, otkako je 2013. izabran za Papu, više je puta govorio o potrebi zaštite okoliša, a u četvrtak je objavio dvije videoporuke, jednu u povodu Dana planeta Zemlje, a drugu za sastanak na vrhu na temu klimatskih promjena čiji je domaćin američki predsjednik Joe Biden.

- Sada je vrijeme za djelovanje. Na rubu smo, rekao je katolički poglavar koji podržava zaključak znanstvenika da je globalno zagrijavanje dijelom uzrokovao čovjek.

Govoreći o kombinaciji pandemije COVID-a i posljedica klimatskih promjena, Franjo je istaknuo da prirodu treba poštovati jer "više neće opraštati".

- Kada počne uništavanje prirode, to je teško zaustaviti. Ali još imamo vremena i bit ćemo otporniji ako budemo radili zajedno, a ne sami. Iz kriza se ne izlazi isti, bit ćemo ili bolji ili gori. To je izazov, a ako ne izađemo bolji, ići ćemo putem samouništenja, upozorio je Papa.

Franjo je kazao i kako je sad vrijeme za inovacije i kreativna rješenja, pa je pozvao političke čelnike da djeluju hrabro i pravedno. 

U poruci za klimatski samit poručio je da se ljudi trebaju "brinuti o prirodi kako bi se ona brinula o nama".

Događaj kojem je domaćin Joe Biden, a koji bi trebao vratiti SAD na položaj svjetskog predvodnika borbe protiv klimatskih promjena nakon što je bivši predsjednik Donald Trump napustio Pariški klimatski sporazum, Franjo je proglasio "divnim".

Papa je kritizirao Trumpa što je napustio taj svjetski dogovor o borbi protiv klimatskih promjena te je pozdravio odluku Washingtona, pod novom Bidenovom vladom, da se vrati u sporazum.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!