Patrijarh Porfirije u uskrsnoj poslanici: SPC protiv otuđenja Kosova od Srbije

14.04.2023.

14:27

Autor: V.K./HRT/Hina

Patrijarh srpski Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije

Foto: M.K. / ATAImages

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je u uskršnjoj poslanici na molitvu za mir na Kosovu i Ukrajini i za "očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji", poručivši da je za Srpsku pravoslavnu crkvu "otuđenje južne pokrajine od države Srbije de facto i de iure - neprihvatljivo".

Poglavar SPC-a je naglasio da su "snaga vjere i molitve pravednih predaka i otaca" provele kroz tjesnace povijesti, te je potrebno i danas "poslušati glas Crkve, glas Gospodnji: ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja".

Pozivajući na ujedinjenje u molitvi "za život u miru našeg naroda svugdje, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove", patrijarh je poručio da je molitva za mir "jača od svakog oružja".

- Znajte da je molitva vjerujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja. Arhijereji i vjerni narod SPC, čije prvo ime jest Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromjenjivo su na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure -neprihvatljivo, naglasio je poglavar SPC-a.

Uz pozive na molitvu za "mir i spasenje", patrijarh je naglasio da se molitva SPC zalaže "za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumijevanju s kosovskometohijskim Albancima".

- Jer, ako u našim dušama ima mjesta i za jedne i za druge, bit će i na Kosovu i Metohiji mjesta za sve. Znamo i to da u našem narodu i danas ima dovoljno vjere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva i nas i sve oko nas i u vremenima koja dolaze, naglasio je u uskršnjoj poslanici.

Patrijarh je pozvao i "na očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura" i uputio poziv da se "normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću".

To nametanje on vidi "naročito kroz protuustavni zakon koji nameće takozvani rodno osjetljivi jezik", ocijenivši d se iza toga "krije borba protiv braka i obitelji kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovjekova osobnog i sabornog života".

Patrijarh je istaknuo da su brak i obitelj - zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi - pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države.

Poglavar SPC-a je pozvao i na molitvu za mir u Ukrajini i za prestanak stradanja i sukobljavanja jednovjerne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamijene prijateljstvo i ljubav.

Posebno je istaknuo molitvu za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, njezinu hijerarhiju i njezin vjerni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu.

On je, uz tradicionalni pozdrav "Hristos Voskrese", svima zaželio sretan, čestit i blagoslovljen Uskrs, koji se po julijanskom kalendaru slavi u nedjelju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!