19:45 / 24.03.2022.

Autor: Dnevnik/HTV

Percan u Varšavi: Kad bi veliki htjeli da rat prestane, ne bi li zaista i prestao

Marko Percan javio se iz Varšave uoči posjeta Bidena

Marko Percan javio se iz Varšave uoči posjeta Bidena

Foto: HRT / HTV

Ogromni su razmjeri humanitarne krize zbog rata u Ukrajini. Prema podacima UNHCR-a tu je zemlju napustilo gotovo 3 milijuna 700 tisuća ljudi. Najviše ih je u Poljskoj - 2 milijuna 170 tisuća, zatim u Rumunjskoj 564 tisuće, u Moldaviji ih je sada 374 tisuće, a njihov broj raste i u Mađarskoj te Slovačkoj. Marko Percan javio se za središnji Dnevnik HTV-a iz Varšave uoči dolaska američkog predsjednika Joea Bidena.

Poljska je prva postaja za Ukrajince koji bježe od rata, njihov broj svakog je dana sve veći. Poljska je podnijela najteži teret ove krize. No u Varšavi je savršeno mirno i po ničemu se ne bi reklo da sutra u taj grad dolazi jedna od najčuvanijijh osoba na svijetu, američki predsjednik Joe Biden, kazao je Percan.

Biden dolazi u Poljsku, državu koja s Ukrajinom dijeli najveći dio svoje kopnene granice. Pojedinosti o posjetu su dijelom tajna. Neslužbeno se doznaje da bi se Biden trebao sastati s ukrajinskim izbjeglicama, a kao mjesto susreta spominje se Nacionalni stadion. Sastat će se i s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom u Kreljevskoj palači. Razgovarat će se o pomoći Ukrajini nakon ruske invazije.

Percan je podsjetio kako je dosad upravo Poljska nudila najkonkretnija rješenja - tu je raspoređen sustav Patriot, Poljska je namjeravala poslati i svoje MiG-ove u Ukrajinu što je SAD odbio, a zagovara i prekid svih ekonomskih veza s Rusijom. Također, Poljska je ponudila i rješenje da NATO-ova mirovna misija ode u Ukrajinu, kazao je.

U razgovoru s Poljacima, dodao je Percan - stekao je dojam da su dosta skeptični vezano za Bidenov posjet. Smatraju da se time ništa neće promijeniti. Bitno je za spomenuti i da je Biden najavio slanje novog naoružanja u Ukrajinu, kazao je Marko Percan koji je svoje javljanje završio stihom: "Kada bi veliki htjeli da rat zaista prestane, ne bi li rat zaista i prestao".  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!