"Vojni planeri u Moskvi podcijenili moral Ukrajinaca"

24.03.2022.

19:21

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Miro Aščić javo se iz Lavova

Miro Aščić javo se iz Lavova

Foto: HTV / HRT

Točno je mjesec dana od početka rata, ruski napad ne ide onako kako je Moskva planirala. Ukrajinska vojska, vidjeli smo, pruža sve veći otpor.

- Čini se da su mnogi podcijenili snagu ukrajinske vojske, a posebice vojni planeri koji su možda više podcijenili moral Ukrajinaca za obranu. Samo ovdje u lavovskoj oblasti, a ona ima svega oko 2,5 milijuna ljudi, 30 tisuća ljudi prijavilo se u ukrajinsku vojsku, istaknuo je u javljanju u središnjem Dnevniku iz Lavova naš reporter Miro Aščić.

Iako ruski dužnosnici Sergej Lavrov i Sergej Šojgu tvrde da se njihova vojna operacija razvija po planu, Moskva u ovih mjesec dana nije uspjela ostvariti svoj vojni ni politički cilj, ističe nadalje, dodajući da nije uspjela uništiti ukrajinsku vojsku i primorati predsjednika Volodimira Zelenskog na praktički kapitulaciju.

- To bi praktično značilo priznanje Krima kao dijela Ruske Federacije, priznanje neovisnosti samoproglašenih republika Donjecka i Luganska te vojna neutralnost. Snažnim otporom ukrajinske vojske, osnažen je i predsjednik Zelenski koji će biti sve tvrđi pregovarač, dodaje Aščić.

- Iako je ruska vojska zaustavljena na svim frontovima, ona ipak napreduje, ali iznimno sporo. I za najmanji grad vode se teške borbe i ukrajinska vojska se praktično bori za svaku ulicu. Ruska vojska nije još uspjela okružiti dva najveća ukrajinska grada, Kijevi Harkov, a kamoli ih zauzeti. Objavili su da su zauzeli Izjum na istoku zemlje, ali za taj su se grad vodile borbe već desetak dana. U nekim područjima su krenuli i u protuofenzivu te su iznenadili Ruse tako što su u luci u Berdjansku gađali sovjetskom balističkom raketom, izbio je požar te je jedan vojni brod potopljen. To je veliki udarac za rusku vojsku koja je u tu luku dovukla svoje brodovlje, ističe Aščić.

Ističe također da se najžešće borbe vode u Donjeckoj i Luganskoj oblasti gdje ruska vojska sa separatističkim milicijama pokušava okružiti ukrajinsku vojsku u blizini separatističkih gradova Slavjansk i Lugansk.

- Nastavi li se rat ovim intenzitetom iscrpljivanja, on bi mogao još dugo potrajati, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!