11:35 / 12.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Peru: U drugi krug predsjedničkih izbora ulaze Castillo i Fujimori?

Pedro Castillo

Pedro Castillo

Foto: Vidal Tarqui / ANDINA via REUTERS

Radikalno lijevi kandidat Pedro Castillo natjecat će se s konzervativkom Keiko Fujimori u drugom krugu predsjedničkih izbora u Peruu u lipnju, prema procjeni agencije Ipsos nakon više od dvije trećine prebrojanih glasova s jučerašnjih izbora.

Pedro Castillo (51) sindikalni čelnik i učitelj u osnovnoj školi, osvojio je 18,6 % glasova, dok je 14,5 % otišlo kandidatkinji Keiko Fujimori, kćeri zatvorenog bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija.


Castillo je obećao izmijeniti ustav ove andske nacije, s ciljem slabljenja poslovne elite te davanja dominantnije uloge državi u sektorima poput rudarenja, nafte, hidroenergije, plina i komunikacija.


Fujimori, okrenuta prema slobodnom tržištu, političarka je koja izaziva podijeljene osjećaje, a čiji je otac zatvoren zbog kršenja ljudskih prava. Sama je provela određeno vrijeme u pritvoru zbog optužbi da je primila 1,2 milijuna dolara mita od brazilske građevinske tvrtke Odebrecht, što ona niječe.


Hernando de Soto, liberalni ekonomist za kojeg su ankete pokazale da se nalazi na drugom mjestu s Fujimori, pao je na četvrto mjesto nakon prebrojavanja, s 10.8 %. Ultradesničarski kandidat, Rafael Lopez Aliaga, popeo se na treće mjesto s 11.9 % glasova, prema Ipsosovim podacima.


Slavlje, koje je počelo nakon što je u izlaznim anketama potvrđeno Castillovo vodstvo, trajalo je dugo u noć u njegovom rodnom gradu Cajamarci na sjeveru Perua.


- Zahvalan sam Peruancima zbog rezultata, rekao je pristašama Castillo, koji je nosio kaubojski šešir kao svoj zaštitni znak, kad je dojahao na glasanje. 

- Tražim smirenost sve do finalnih rezultata, dodao je.


Prema izlaznim anketama, učitelj je osvojio najviše glasova u pet najsiromašnijih peruanskih regija. 


Uz najavu izmjene 27-godišnjeg ustava, što je bio ključni zahtjev mladih prosvjednika koji su pokrenuli antivladine demonstracije prošle godine, rekao je da će zadržati svoju učiteljsku plaću i smanjiti plaće zastupnicima.


Peru se nosi s drugim valom pandemije koronavirusa te je u subotu prijavljen novi crni dnevni rekord od 384 smrtna slučaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!