Petero kandidata za britanskog premijera sučelit će se u televizijskog debati

15.07.2022.

12:05

Autor: I.B./Hina

default error photo

Petero kandidata za položaj britanskog premijera u petak će se sučeliti u prvoj od tri predviđene televizijske debate, u nadi da će im dobar nastup povećati šanse u izbornoj bitki u kojoj za sada nema jasnog favorita.

U dosadašnja dva kruga izjašnjavanja među konzervativnim zastupnicima, broj kandidata za nasljednika Borisa Johnsona je pao s 11 na pet.

Iako je u ta prva dva kruga izjašnjavanja najviše glasova dobio bivši ministar financija Rishi Sunak, očekuje se da će imati oštru konkurenciju u ministrici vanjskih poslova Lizz Truss i državnoj ministrici za trgovinsku politiku Penny Mordaunt, koja uživa veliku popularnost stranačkog članstva.

U utrci za premijerski položaj su ostali i bivša ministrica za ženska pitanja i jednakost Kemi Badenoch i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora parlamenta Tom Tugendhat.

Tko god sjedne u premijersku fotelju morat će se suočiti s rastućom inflacijom, niskim ekonomskim rastom te nepovjerenjem javnosti u politiku nakon niza Johnsonovih skandala.

Prema istraživanju javnog mnijenja, konzervativci znakovito zaostaju za laburistima.

Sunak, čija je prošlotjedna odluka da napusti vladu izazvala niz ostavki i koja je u konačnici srušila Johnsona, ostaje favoritom među 358 zastupnika, no njegova je prednost pred Truss i Mordaunt vrlo mala i obje imaju šansu preteći ga.

Nakon što debate završe, zastupnici će u ponedjeljak nastaviti s izjašnjavanjem i nakon svakog kruga izbaciti kandidata s najmanje glasova, dok se ne izluče posljednja dva. Cijeli postupak bi se trebao okončati do 21. srpnja.

Novog čelnika izabrati će 200.000 članova konzervativne stranke, a pobjednik će biti objavljen 5. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!