Truss će obećati teške odluke objavljujući kandidaturu za premijerku

14.07.2022.

07:31

Autor: I.Z./HRT/Hina

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss

Foto: Toby Melville / REUTERS

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss objavit će danas svoju kandidaturu za novu britansku premijerku, u sve žešćoj utrci da zamijeni Borisa Johnsona, uz obećanje da će donijeti teške odluke i pokrenuti gospodarski rast.

Truss je bila treća u prvom krugu glasovanja među konzervativnim zastupnicima, koje je održano jučer, a u kojem je najviše glasova odnio bivši ministar financija Rishi Sunak.

Jučer je održan prvi krug natjecanja osmero kandidata za nasljednika Borisa Johnsona na čelnom mjestu konzervativne stranke i dužnosti premijera pri čemu je najviše glasova, 88, dobio Sunak.

Tim krugom broj kandidata sveden je na šest i oni će se u četvrtak suočiti u drugom krugu glasanja kada će biti eliminiran kandidat s najmanje glasova.

Sljedeći krugovi organizirat će se sve dok se ne iskristalizira dvoje finalista. Rezultat se očekuje 5. rujna.

- Spremna sam biti premijerka od prvog dana. Mogu voditi, donositi teške odluke i biti dorasla trenutku, reći će Truss na početku svoje službene kampanje, prema izvacima koje je njezin tim objavio unaprijed.

- Imam plan Britaniju učiniti gospodarstvom visokog rasta, reći će ona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!