22:07 / 10.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Picula: Ruske snage na granici Ukrajine nisu lokalni problem već globalna prijetnja

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP)

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP)

Foto: HTV / HRT

Grupiranje ruskih snaga na ukrajinsko-ruskoj granici odavno nije lokalni problem i danas je globalna sigurnosna prijetnja, rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula za BBC.

Ukrajina je ušla u osmu godišnjicu rata s proruskim separatistima koji su, uz podršku Rusije, odcijepili čak tri istočnoukrajinske regije - Donjeck, Luhansk i Krim, rekao je za BBC World News i BBC One Tonino Picula, koordinator za vanjsku politiku EU iz grupe Socijalista i Demokrata u Europskom parlamentu, a prenosi njegov ured.

Grupiranje ruskih snaga na ukrajinsko-ruskoj granici odavno je prestao biti lokalni problem, danas je to globalna sigurnosna prijetnja, ocijenio je.

Pohvalio je razuman pristup Ukrajinaca.

- Možda zvuči paradoksalno ali dok se oko Ukrajine razvija prava drama, građani, kao i državni vrh, nisu skloni dramatiziranju. Građani su svakako zabrinuti, ali ne odaju dojam da su u panici, rekao je.

Prenio je ocjenu svojih ukrajinskih sugovornika da nema potrebe izazivati osjećaj izvanrednog stanja prikazivanjem vojne opreme na ulicama kako bi se destabilizirao bankarski sustav i gospodarstvo. Čak i bez izravne vojne agresije Rusija godinama aktivno potkopava ukrajinski demokratski i društveno-ekonomski razvoj, dezinformacijama i drugim sredstvima, rekao je.

Komentirao je i današnji posjet britanskog premijera Borisa Johnsona Bruxellesu i njegovu izjavu da je Europa u najvećoj sigurnosnoj krizi u zadnjih nekoliko desetljeća, Picula je rekao kako se to već podrazumijeva.

- Rat je nažalost bliži nego ikad u zadnjih dvadeset godina, ali vjerujem da još postoji šansa da se preokrene tijek radnji i događaja putem jake diplomacije, rekao je.

Picula smatra da je tu ključno jedinstvo Zapada.

- Moramo biti vrlo usredotočeni na očuvanje jedinstva zapadnih zemalja ako mislimo na najučinkovitiji način odvratiti ovu potencijalnu rusku agresiju, rekao je.

Ovo je kriza u kojoj brojni europski čelnici imaju priliku dokazati kako razmišljaju o trenutnoj sigurnosnoj arhitekturi u Europi, ističe.

Uspoređujući ruski i europski pristup, ocijenio je da je Rusiji daleko jednostavnije govoriti jedinstvenim glasom, jer je to glas predsjednika Putina.

S druge strane, Zapad je pluralistički, različite članice imaju različite senzibilitete i interese. U ovoj je kriznoj situaciji najvažnije je zadržati zajednički nastup, kako Rusija ne bi imala mogućnost iskoristiti nesuglasice u svojem pokušaju napada na suverenitet Ukrajine. Različiti glasovi Pariza i Londona nisu problem dok je finalni stav u nastupu prema Moskvi jedinstven, naglašava.

Po njegovim riječima, Ukrajincima je najviše stalo do toga da čuju jasnu poruku o podršci NATO i EU u mogućem sukobu s Moskvom.

- Ne vjerujem da među europskim liderima postoje oni koji bi bili spremni Ukrajinu zanemariti, već moramo omogućiti Ukrajincima da obrane svoju slobodu i način života, istaknuo je.

Ova kriza je veliki stres test i za nas u Europskoj uniji, najveći još od ratova nakon raspada Jugoslavije, zaključio je Picula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!