19:28 / 04.05.2022.

Autor: Ivana Perić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Plišanim igračkama ukrajinskoj djeci vraća osmijeh na lice

Plišancima ukrajinskoj djeci vraća osmjeh na lice

Plišancima ukrajinskoj djeci vraća osmjeh na lice

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Od početka rata u Ukrajini u Mađarsku je izbjeglo više od pola milijuna ljudi. No, posljednjih dana, velik se broj njih i vraća nazad u Ukrajinu. Prema podacima mađarskog Ministarstva unutarnjih poslova jučer je u zemlju ušlo 10 tisuća izbjeglica, podjednako preko mađarsko-ukrajinskih graničnih prijelaza te preko Rumunjske. 

Jutros je prema Ukrajini u sklopu humanitarnog programa "Mađarska pomaže" krenula pomoć u medicinskoj opremi koju je financirala mađarska vlada, u visini 570 tisuća eura. U gradovima mnogo je organizacija, volontera koji žele pomoći, a u Mađarsku su došli volontirati iz gotovo cijelog svijeta, kazala je novinarka Ivana Perić.  

Punih 50 dana David Fricker stoji na željezničkoj postaji u Zahonyju i dočeka svih devet vlakova koji dnevno stižu iz Ukrajine, kako bi barem na trenutak izmamio osmijeh na dječja lica. Kada je rat počeo, bio je na odmoru u Budimpešti. Vidjevši tada tugu i dječje suze - odlučio je da mora nešto napraviti.

- Kada sam se vratio kući nisam mogao izbrisati te slike iz glave. Kontaktirao sam s prijateljima i predložio da nabavimo autobus s plišanim igračkama, kaže David Fricker, "TeddyBusz".

U samo nekoliko dana to su i učinili. Opremili su kombi i njih četvorica krenula put ukrajinske granice.

- Prve smo plišane igračke skupili u našem mjestu preko Facebook grupe, no to se brzo proširilo. Nismo očekivali takav odaziv. Priključila se cijela Engleska, Francuska, kaže David.

Prije dva dana još je 2000 "plišanaca" stiglo iz Chicaga, a korisnice jednog engleskog Doma za starije napravile su medvjediće u bojama ukrajinske zastave.

Christin, novinarka iz Austrije, već je treći put ovdje i svaki joj put David s djecom izmami suze.

- Kada im izabere medvjedića, taj osmijeh govori sve. Nekada ih žele mijenjati, a on je toliko strpljiv s njima, kaže Christin.

Jedanaestogodišnji dječak iz Kijeva morao je ostaviti psa, a David mu je dao svoga najljepšeg plišanca i zauzvrat dobio prekrasan dar - osmijeh.

David, inače strojovođa, sutra se vraća u svoj gradić nedaleko od Bristola, no brzo će, kaže, ponovno natrag u Zahony.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!