23:25 / 27.07.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik 3/HRT

Počelo jedno od najvećih suđenja u povijesti Vatikana

Giovanni Angelo Becciu

Giovanni Angelo Becciu

Foto: Dnevnik / HRT

Počelo je jedno od najvećih suđenja u povijesti Vatikana. Zbog sumnje na korupciju prilikom kupnje luksuznih nekretnina crkvenim novcem - sudi se kardinalu Giovanni Angelu Becciuu i još devetorici.

Rimokatolički kardinal prvi put pred vatikanskim sudom. Razlog - kupnja vile u luksuznoj londonskoj četvrti crkvenim novcem.

Vatikanski sud ispituje ulogu Giovannija Angela Becciua i još devetero optuženih u investicijskom skandalu koji je Katoličku crkvu navodno stajao 350 milijuna eura. Nekadašnji bliski suradnik pape Franje odbacuje optužbe za korupciju.

Istraga sporne kupnje počela je još 2019. Ključna osoba u aferi je i švicarski odvjetnik Rene Bruelhart, nekadašnji šef vatikanske Financijske obavještajne jedinice. Utvrđeno je da je Vatikan kupnjama pojedinih nekretnina izgubio milijune eura. Optužbe protiv kardinala uključuju i navodno usmjeravanje novca u poduzeća kojima upravljaju njegova braća na rodnoj Sardiniji.

Papa Franjo
otpustio je Beccuia u rujnu prošle godine, ukinuvši mu prije toga imunitet. Kardinal Angelo Becciu najviše je pozicionirani svećenik modernog doba kojem se sudi za navodni financijski kriminal. Zbog epidemioloških mjera i držanja razmaka suđenje se, umjesto u sudnici, održava u vatikanskom muzeju. A moglo bi potrajati mjesecima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!