Poljska solidarnost prema susjedima u nevolji nema granica

08.06.2022.

19:59

Autor: Branimir Farkaš/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Poljska pozicija u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu

Poljska pozicija u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Poljska je prihvatila više od tri milijuna izbjeglica iz Ukrajine. Solidarnost prema susjedima u nevolji nema granica. Pomaže joj i dostavom oružja. Poljsku poziciju u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu iz Varšave komentirao je Branimir Farkaš.

- Ovo je i naš rat, neslužbeno kažu poljski vladini dužnosnici. Ističu to i predstavnici nevladinih i vladinih udruga.. 


Poljska je, uz Veliku Britaniju, najviše neprijateljski nastrojena zemlja prema Rusiji, iz povijesnih razloga. Rusija je sa svojim zapadnim germanskim susjedima često kroz povijest dijelila Poljsku kao državu i tako je Poljska na prvoj liniji za Ukrajinu.


To je vidljivo na svakom koraku. U zrakoplovima poljske zrakoplovne aviokompanije LOT-a dijele brošure putem kojih je moguće uplatiti donaciju za Ukrajinu, a vidljivo je i u broju izbjeglica koje je Poljska primila.


U Poljskoj ne postoji niti jedna stranka, čak niti ona neformalna, izvaninstitucionalna koja bi imala drugačiju politiku prema Rusiji ili prema Ukrajini, nego što je vladina politika. 


Kažu da takva stranka ne bi dobila niti 0,5 posto na izborima, dok se sada u različitim strankama i grupacijama u EU-u počinju pojavljivati pukotine pa su tako te pukotine u stavovima već utjecale na odnos primjerice između Poljske i Mađarske za koju poljski dužnosnici kažu da je ispočetka bila neutralna, a danas čak da zauzima proruski stav čime se prekida duga politička alijansa koja je vrijedila između Budimpešte i Varšave oko konzervativne i liberalne ideologije u Europi.


Poljska je prva na liniji za Ukrajinu i trebat će iskoristiti sav svoj utjecaj da zadrži takvu europsku politiku. Sigurno će to činiti i zbog svoje veličine i zbog broja izbjeglica i pomoći koju je pružila Ukrajini, izvijestio je iz Varšave Branimir Farkaš.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!