07:17 / 09.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Popuštanje epidemioloških mjera u Čileu, cijepilo se 73 posto stanovništva

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Ivan Alvarado / Reuters

Čileanska vlada najavila je da će ublažiti epidemiološke mjere uvedene radi sprječavanja širenja covida 19, što, međutim, ne uključuje i otvaranje granica, nakon što se cijepilo 73 posto od 19 milijuna stanovnika te zemlje.

Više od 11 milijuna Čileanaca u potpunosti je cijepljeno, pokazuju koje su objavile zdravstvene vlasti.

Vlada je tako najavila povratak učenika u škole, u kojima je nastava prekinuta gotovo neprestano od ožujka 2020., te ponovno otvaranje brojnih već mjesecima zatvorenih prodavaonica. Sljedećeg tjedna otvorit će se i kina te stadioni na kojima se odigravaju nogometne utakmice.

Broj novozaraženih, umrlih i hospitaliziranih progresivno se smanjuje već mjesec dana. U Čileu je dosad zabilježeno ukupno 1,5 milijuna oboljelih i 33 tisuće umrlih od covid 19.

Ipak, na snazi ostaje policijskih sat, a zatvorene će ostati i granice. Čileanci i osobe s boravištem u Čileu koje žele ući u zemlju moraju o svojem trošku ostati pet dana u karanteni u hotelu, posebno zbog mogućnosti širenja delta varijante virusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!