[VIDEO] Potres magnitude 7 prema Richteru u Meksiku

08.09.2021.

06:30

Autor: HRT/Hina

Potres u Meksiku

Potres u Meksiku

Foto: HRT / HTV

Najmanje jedna osoba poginula je u snažnom potresu magnitude 7 prema Richteru koji je pogodio Meksiko. Epicentar potresa bio je u blizini meksičkog ljetovališta Acapulca na pacifičkoj obali. Osjetio se i u Gradu Meksiku te izazvao paniku. 

Dijelovi Acapulca i glavnoga meksičkoga grada ostali su bez struje. Potres je uzrokovao odrone kamenja i zemlje pa su neke ceste zatrpane, a oštećene su i građevine u Acapulcu.


- Ovakvo nešto ne bih nikomu poželio. Bili smo na 12. katu!, kazao je jedan stanovnik.

- Čuo sam alarm, isprva sam pomislio da je riječ o zvučnom efektu u kazalištu, no ubrzo smo shvatili da je to potres i svi smo polako krenuli prema ulici, dodaje drugi.

- Ne znamo trebamo li ostati u hotelu ili se vratiti kući. Autocesta je opasna jer se zbog potresa mogu aktivirati klizišta i noću je vrlo rizično voziti. Postoji i upozorenje na tsunami, kažu potreseni građani

video thumb

IRIS je objavio anicmaciju rasprostiranja valova ovog potresa. Na ovim udaljenostima (tisuće km) najizraženiji su površinski valovi, a amplitude pomaka usporedive su s debljinom vlasi kose. 

Gradonačelnica Ciudad de Mexica Claudia Sheinbaum rekla je da u glavnom gradu te države za sada nema dojava o velikoj šteti.

Najprije je izmjereno da je magnituda potresa bila 7,4. USGS je izvijestio da je bila riječ o vrlo plitkom potresu, na 12,5 kilometara ispod zemljine površine, što je povećalo trešnju.

Tijekom potresa zabilježen je i svjetlosni fenomen sličan aurori borealis.

Društvenim mrežama šire se snimke koje prikazuju kabinu žičare u Acapulcu koja se ljuljala tijekom potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!