Potresne sudbine izbjeglica iz Ukrajine

05.05.2022.

19:38

Autor: Ivana Perić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Potresne sudbine izbjeglica iz Ukrajine

Potresne sudbine izbjeglica iz Ukrajine

Foto: HTV / HRT

Izbjeglice koje iz Ukrajine dolaze u Mađarsku najvećim djelom odlaze u glavni grad - Budimpeštu. Dok su pogranični kampovi gotovo prazni, u središnji prihvatni centar u glavnom gradu još uvijek dolazi mnogo ljudi. U mađarskoj prijestolnici je i ekipa HRT-a.

- Koliko je izbjeglica danas stiglo u prihvatni centar znat će se tek iza ponoći, no jučer je kroz Prihvatni centar u BOK-u prošlo gotovo tri tisuće izbjeglica. Oni se u centru registriraju, mogu prenoćiti, primiti liječničku pomoć, nakon čega uglavnom nastavljaju put prema ili drugim gradovima ili drugim državama. Ovdje je sve vrlo dobro organizirano. Izbjeglice dolaze na dva željeznička kolodvora gdje ih se autobusima prevozi u prihvatni centar, te im se prema njihovoj želji osigurava tranzit na željene destinacije. Jučer je u Mađarsku ušlo oko 10 tisuća izbjeglica, podjednako preko mađarsko-ukrajinskih graničnih prijelaza te koridorom iz Rumunjske. No, sve u svemu, broj novo izbjeglih znatno je manji, a broj onih koji se vraćaju – raste, izvijestila je Ivana Perić za Dnevnik HRT-a.


video thumb

Vladimir Jehorovič Korobov - pjesnik i novinar u mirovini. U Budimpeštu je stigao iz Kijeva. I to nakon dugog putovanja jer su zbog bombardiranja Lavova vlakovi stali. Uz njega torba i nekoliko njegovih starih članaka.

- Mnogo se ljudi sada vraća u Kijev. Proradio je metro, vojska kontrolira, ali nema ondje života. Moj sin boluje od epilepsije, lijekovi su dvostruko skuplji, a da ne govorim kako je živjeti nama umirovljenicima, govori Vladimir Jehorovič Korobov, izbjeglica iz Kijeva.


Ovo je samo jedna teška priča koju je čula Suhajda. Ona kao prevoditeljica volontira od samih početaka.

- Čula sam mnogo tužnih priča.Mi ih ne pitamo, tu smo da ih poslušamo. Najteže mi je bilo kada mi je jedna samohrana majka rekla kako je sretna što vidi čisto nebo nakon toliko vremena, rekla je Suhajda Ildiko, volonterka.

Mnogi od njih nisu željeli otići. No rat je bio jači. Tonja će svoj novi dom, uz četvero djece, pronaći u Švicarskoj.

- Otišli smo iz Mikolajiva i bilo je strašno. Nisam željela ići, ali kada je bomba pala u susjedno dvorište i kći dobila napad panike, rekla sam da ako preživimo ovu noć, idemo, govori Tonja Tračuk, izbjeglica iz Mikolajiva.

Ipak, znatno je manje izbjeglica u budimpeštanskom BOK-u. Dolazi ih oko 2000 dnevno. I većina ide dalje.

- Oni koji žele, mogu ostati dulje i tražiti posao. Uglavnom su ovdje majke s djecom, stariji, a najviše njih dolazi iz donbaske regije, rekla je Dora Farkas, organizacija "Migrant Aid".

I većina njih priča istu priču - želja im je što prije vratiti se u Ukrajinu i nastaviti sa životom koji im je rat preko noći odnio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!