Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH potvrdio vodstvo entiteta

28.02.2023.

19:51

Autor: Ilko Barbarić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH

Foto: HTV / HRT

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine napokon je potvrdio vodstvo tog entiteta.

- Pet mjeseci nakon općih izbora u BiH, Federacija je dobila novo predsjedništvo, što se ovdje smatra uspjehom, jer se znalo dogoditi u prijašnjim vremenima da uspostava vlasti potraje po nekoliko mjeseci, pa čak i godina, izvijestio je za Dnevnik HRT-a Ilko Barbarić.

Dodao je kako je za predsjednicu Federacije izabrana Lidija Bradara, kandidatkinja HDZ-a BiH, te dopredsjednici Refik Lendo, SDA i Igor Sojanović u ime građanski stranaka iz Sarajeva.

Naglasio je kako od danas teče rok od mjesec dana da se uspostavi Vlada Federacije, no kako kaže, već sada je Refik Lendo rekao kako neće potvrditi novu Vladu Federacije ako u toj vladi neće biti ministri SDA.

- To će biti točka prijepora idućih mjesec dana, govori.

- SDA će učestvovati u svemu tome, ja sam predstavnik, ja sam član SDA, a istovremeno i predstavnik Bošnjaka, rekao je Refik Lendo, dopredsjednik Federacije BiH (SDA).

- Nema rješenja bez nekog dogovora, osim da gospodin Lendo ne prizna demokratsku većinu i da potpis. U ovom trenutku ne postoji zakonsko rješenje, potpredsjednici moraju dati svoju suglasnost, istaknuo je Igor Stojanović.

- Ustav je tu jasan, vladu imenuje predsjednik Federacije, u ovom slučaju predsjednica, a suglasnost daju dva dopredsjednika i naravno tamo se spominje konzultacija. Ja sam već ranije govorila da ću koristiti sva demokratska sredstva u konzultacijama oko uspostave vlasti, naglasila je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BH, HDZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!