Princ Filip, mornarički časnik bez dlake na jeziku

09.04.2021.

15:24

Autor: Hina

Princ PFilip, mornarički časnik bez dlake na jeziku

Princ PFilip, mornarički časnik bez dlake na jeziku

Foto: Olivia Harris / Reuters

Princ Filip, mornarički časnik bez dlake na jeziku koji je svojoj supruzi kraljici Elizabeti pomogao da modernizira britansku monarhiju, ipak će se najviše pamtiti po svojoj gruboj javnoj figuri.

Filip je živio u sjeni supruge s kojom se vjenčao u Westminsterskoj opatiji 1947. godine. Kraljicu je na tisućama ceremonija kojima su prisustvovali u njezinoj vladavini, najduže u britanskoj povijesti, uvijek pratio korakom iza nje. Iako nije imao službenu kraljevsku ulogu, vojvoda od Edinburgha bio je više od 70 godina jedna od najutjecajnijih ličnosti kraljevske obitelji. 

Često je kritiziran zbog svog ponašanja i nepromišljenih izjava, no njegovi prijatelji tvrde kako je on monarhiji davao dozu duhovitosti, domišljatosti i energije.

On je, jednostavno, bio moja snaga i oslonac svih ovih godina, rekla je Elizabeta 1997. u povodu 50. godišnjice braka s Filipom.

- Ja, njegova cijela obitelj i mnoge druge države duguju mu mnogo više nego što je ikad tražio ili ćemo ikada znati, rekla je tada.

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Toby Melville / Reuters

Ako je Filipu možda i smetalo živjeti u sjeni kraljice, nije to nikad javno pokazao.

U razgovoru za BBC povodom njegovog 90. rođendana, natuknuo je da je u početku braka s kraljicom imao poteškoća u pronalasku svoje uloge.

"Nije bilo presedana. Kad bih nekog pitao što očekujete da radim?, oni bi me blijedo gledali nisu imali pojma, nitko nije", rekao je tada.

Elizabeti je pomagao u vođenju monarhije u vremenima političkih i društvenih promjena, kako bi prilagodila monarhiju za 20. i 21. stoljeće.

Često suprotstavljen tradicionalnom dvoru, princ je reformirao palaču te je pokušao iskoristiti moć tada novog medija, televizije, za jačanje kraljevskog utjecaja. Osobno se zalagao za prijenos uživo Elizabetine krunidbe, a potajno je uklanjao zastarjele navike u palači. Bio je prvi pripadnik kraljevske obitelji koji je dao televizijski intervju. 

Mnogi, međutim, misle da je njegovo ponašanje krivo za neuspjeh njegove djece u osnivanju sretnih obitelji. Filip i Elizabeta ih imaju četvero: prestolonasljednika Charlesa, Anne, Andrewa i Edwarda. Od njihova četiri braka, tri su završila razvodom.

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Paul Hackett / Reuters

Podrška Elizabeti

Kraljici je bio suprug pun podrške za kojeg se kaže da je jedini koji ju je tretirao kao ljudsko biće. Usprkos glasinama o njegovoj nevjeri, par je ostao zajedno, a u kasnijoj dobi njihova ljubav i međusobno poštovanje bili su sve vidljiviji. U studenom 2017. proslavili su 70. godišnjicu braka. Srca svih Britanaca, međutim, nije osvojio nikad. Elizabeta je monarh, no u obiteljskim pitanjima Filip je bio taj koji se smatrao glavom obitelji.

Nakon što su se razveli, prvo princeza Ana, a potom i prinčevi Andrew i Charles, stručnjaci za kraljevsku obitelj za to su okrivili  Filipa kao nametljivog oca, prozivajući ga dominantnim i hladnim, posebno sa sinovima.

Nakon što je popularnost kraljevske obitelji pala nakon smrti princeze Diane u automobilskoj nesreći u Parizu, Filip je optužen da sprječava da se monarhija prilagodi novoj Britaniji.

Mohamed al-Fayed, otac Dianinog partnera Dodija koji je poginuo zajedno s njom, optužio je Filipa da je naredio njezino ubojstvo.

Porota je odbila tvrdnje zbog izostanka dokaza, no te su optužbe ilustracija miješanih osjećaja Britanije prema kraljičinom suprugu.

Kraljica Elizabeta i princ Filip poziraju s američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem i prvom damom Jacqueline Kennedy u Buckinghamskoj palači

Kraljica Elizabeta i princ Filip poziraju s američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem i prvom damom Jacqueline Kennedy u Buckinghamskoj palači

Foto: Arhiva / Reuters

Kontroverzna figura

Filip je bio najkontroverznija figura kraljevske obitelji sve dok bračni brodolomi njegove djece nisu preuzeli naslovnice tabloida 90-ih godina.

Kritizirali su ga za brojna stajališta, sve od nuklearne energije do očuvanja prirode. Kritičari su ga nazivali licemjerom jer je vodio organizaciju za zaštitu okoliša World Wide Fund for Nature i istovremeno sudjelovao u krvavim aktivnostima poput lova na fazane.

"Mislim da postoji razlika između zabrinutosti za očuvanje prirode i grljenja zečeva", odgovorio im je.

Upravo takvi komentari donijeli su mu najviše pažnje. Opaska o "kosim očima" za vrijeme posjeta Kini 80-ih godina postali su simboli njegova verbalnog izričaja bez kočnica, često u suprotnosti s kraljičinom suzdržanosti.

Oni koji su ga poznavali bolje kažu da je bio duhovit, odan obitelji, ljubitelj sporta i potpuno posvećen monarhiji.

Pošto je potomak kraljevskih obitelji koje su ostale bez trona, znao je da monarhije nemaju budućnost ako izgube poštovanje naroda.

Djetinjstvo u pokretu

Philippos Schleswig-Holstein Sonderburg-Glucksburg rođen je na stolu u blagovaonici na grčkom otoku Krfu 10. lipnja 1921. godine, kao peto dijete i jedini sin princa Andreasa od Grčke i Danske.

Njegovi roditelji završili su u egzilu kad je imao 18 mjeseci. Filip ima britanske i njemačke krvi preko majke, praunuke kraljice Viktorije. Ona je rođena kao princeza Alice od Battenberga, a nakon rastave sa suprugom postala je časna sestra. Grčki princ je, pak, umro u siromaštvu 1944. godine.

Filip je svoje teško djetinjstvo proveo seleći se po Europi. Obrazovao se u Gordonstounu koji je kasnije pohađao i njegov sin Charles. Preuzeo je britanski naglasak i ponašanje, ali su ga oni koji ga nisu voljeli i dalje zvali Filip Grk.

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Arhiva / Reuters

Mornarička karijera

Filip se kao kadet pridružio mornarici 1939. godine. Služio je na ratnim brodovima u Drugom svjetskom ratu te sudjelovao u iskrcavanju saveznika u Siciliji. Bio je prisutan i u tokijskom zaljevu pri japanskoj predaji 1945. godine. On i Elizabeta upoznali su se na vjenčanju njegovog rođaka 1934. godine. Pet godina kasnije zapeo je za oči tada 13-godišnje Elizabete koja je posjetila Dartmouth sa svojim roditeljima.

Nestalo joj je boje u licu, a potom se zarumenila. Buljila je u njega i ostatak dana ga je pratila svugdje. Od prvog dana je bila zaljubljena, rekao je pokojni Earl Mountbatten, Filipov ujak. Na njihovom vjenčanju 20. studenoga 1947. bili su prisutni državnici i pripadnici kraljevskih obitelji iz cijelog svijeta. Filip je svoju mornaričku karijeru nastavio do 1951., nakon čega se u potpunosti posvetio kraljevskim dužnostima.

Mislim da mu je bilo jako teško u početku Elizabetine vladavine jer je morao žrtvovati svoju mornaričku karijeru do koje mu je bilo stalo, smatra povjesničar kraljevske obitelji Hugo Vickers.

Nevolje u braku

Glasine o njegovoj nevjeri na početku braka i svađama s kraljicom odlučno su odbačeni. U kraljičinoj biografiji Robert Hardman piše kako je Filip u Australiji 1954. bježao iz kuće, a za njim su letjeli reket i tenisice. Taj je filmski zapis uništen, a kraljica je prišla ekipi, ispričala im se i rekla da se to događa u svakom braku, tvrdi Harmdan.

-Desetljećima kasnije njihov unuk Harry rekao je da je Elizabeta ovisila o suprugu. Osobno, mislim da one ne bi mogla bez njega, rekao je. 

Filip je u kasnijim godinama usporio s kraljevskim dužnostima jer mu se zdravlje pogoršalo.

Božić 2011. proveo je u bolnici nakon operacije na arteriji, a propustio je i kraj proslave 60. obljetnice kraljičine vladavine 2012. godine zbog infekcije mokraćnog mjehura. Iz javnog života se u potpunosti povukao u kolovozu 2017. godine.

U siječnju 2019. je ostao neozlijeđen kad se njegov Land Rover prevrnuo nakon sudara s drugim vozilom u blizini kraljevske rezidencije Sandringham na istoku Engleske.

- Mislim da sam odradio svoje. Sada želim malo uživati, rekao je za BBC 2011. godine. 

Upitan misli li da je bio uspješan u svojoj ulozi, dao je za sebe tipičan odgovor: "Koga briga što ja mislim o tome".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!