13:42 / 20.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Produbljuje se kriza vlasti u BiH

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor / Shutterstock

Kriza vlasti u BiH nastavila se produbljivati nakon što su srpski zastupnici bojkotirali zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH zbog nametanja zakona o negiranju genocida, dok su njihovi hrvatski kolege zatražili prekid sjednice, a bošnjačka većina odlučila nastaviti rad.

Srpski zastupnici iz reda vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika, ali i najvećih oporbenih stranaka SDS-a i PDP-a nisu došli na sjednicu koja se održava u velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH. Oni odbijaju sudjelovati u radu zajedničkih institucija na razini BiH na temelju zaključaka entitetske Narodne skupštine Republike Srpske, koja je takve odluke donijela nedugo nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojim se sankcionira negiranje genocida te ratnih zločina.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH i HNS-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović pozvao je, uoči utvrđivanja dnevnoga reda, na prekid sjednice kako bi se sa srpskim zastupnicima pokušao postići dogovor o nastavku rada tog zakonodavnog tijela.

- Ovo je jedan od najtežih vrhunaca političke krize. Zato tražim da se sjednica prekine, rekao je Lovrinović. Prema njegovim riječima, kriza bi se mogla dodatno produbiti ako se nastave donositi odluke bez suglasja svih konstitutivnih naroda.

Tomu su se usprotivili predstavnici većinskih bošnjačkih stranaka tvrdeći da oni nisu izazvali problem. Predsjednik Kuba vodeće bošnjačke SDA Adil Osmanović rekao je da je Parlament pravo mjesto za rješavanje prijepora.

- Ovdje smo trebali otvoriti raspravu o političkoj krizi i donijeti zaključke. Mi činimo sve da otkočimo rad institucija, rekao je Osmanović te izrazio očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik prekinuti blokadu srpske strane.

Predsjednik Kluba SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da ovaj dom Parlamenta nije stvorio krizu niti ju je dužan rješavati.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nastavljena je bez srpskih zastupnika, a ne nazoči joj ni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji dolazi iz SNSD-a.

Gotovo istodobno ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu održan je prosvjed sindikata zaposlenika državnih institucija koji traže da im se poveća plaća i koji su upozorili da zbog blokada rada institucija BiH nije izvjesno da će dobiti plaću za rujan.

Parlament BiH do sada uopće nije prihvatio proračun, a sve isplate obavljaju se preko odluka o privremenom financiranju, koje donosi državno Vijeće ministara. No, srpski dužnosnici i toj instituciji posve su blokirali rad, pa je neizvjesno hoće li se uopće odobriti novo tromjesečno financiranje institucija BiH, o čemu ovisi isplata plaća za 22.000 državnih službenika i dužnosnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!