Profesor Kurelić: Elizabeta II. je bila stabilnost nacije

09.09.2022.

00:18

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Profesor Kurelić: Elizabeta II. je bila stabilnost nacije

Profesor Kurelić: Elizabeta II. je bila stabilnost nacije

Foto: Dnevnik / HRT

O smrti i ostavštini kraljice Elizabete II. u Dnevniku 3 HTV-a govorio je profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Zoran Kurelić. 

Na pitanje kako ocjenjuje ostavštinu Elizabete II. profesor Zoran Kurelić rekao je da će se vidjeti kad krene žalovanje, a proglašeno je 12 dana žalosti, do koje će razine nacija emotivno odgovoriti na gubitak kraljice.

- Sam podatak da je ona ispratila 14 premijera i dva dana je imala Liz Truss kao 15. premijerku je senzacionalan i to je njezin glavni doprinos. Ona kao monarh treba garantirati stabilnost nacije i biti iznad politike i onda je to radila vrlo uspješno, rekao je Kurelić.

Govoreći o tome što njezin odlazak znači ponajprije za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i ostale zemlje kojima je bila na čelu Kurelić je istaknuo da će se vidjeti što će se dogoditi. 

- Ovo pitanje je jako zanimljivo s obzirom na to da su William i Kate, koji su izrazito popularan par, puno popularniji od Sussexa (Harry i Megan), su doživjeli neugodnosti na putu po Karibima, čak i zahtjeve za isprikama zbog rasizma. Kraljica je bila figura koja je davala stabilnost Commonwealthu. Hoće li to sada biti kralj Charles III. to je pitanje, to ćemo vidjeti, rekao je.

Ne smatra da je monarhija sada uzdrmana i da će jačati republikanizam, pogotovo ne kratkoročno.

- Sada će biti velika podrška monarhija, bit će veliko žalovanje za kraljicom, kao i podrška Charlesu III. da što bolje naslijedi kraljicu. Britanci izrazito vole par William i Kate te njih vide kao budući kraljevski par, a Charles III. će biti jedno prijelazno razdoblje, smatra Kurelić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!