Čekaju se nalazi obdukcije: Je li potrazi za Matejem došao kraj?

18.05.2022.

12:08

Autor: IMS/HRT/Hina

Antonio Gerovac i Nenad Periš

Antonio Gerovac i Nenad Periš

Foto: HRT / HTV

U Beogradu je jutros u Dunavu pronađeno tijelo mlađeg muškarca. Na terenu su forenzičari i u tijeku je utvrđivanje identiteta. Kako navode neki srbijanski mediji, odjeća i obuća na muškarcu načelno odgovaraju onoj koju je, u noći kada je nestao, nosio Splićanin Matej Periš. U Beograd je doputovao njegov otac Nenad Periš, ali i ravnatelj hrvatske policije Antonio Gerovac koji je rekao da je tijelo odvezeno na obdukciju, koja će najvjerojatnije biti obavljena sutra.Čini se kako je potrazi za Matejem došao kraj, izvijestio je reporter Marin Ćurić javljajući se za središnji Dnevnik iz Beograda, s mjesta gdje je zadnji put viđen Matej Periš kobne noći s 30. na 31. prosinca 2021.

- Tijelo je pronađeno između Pančevačkog mosta i Velikog ratnog otoka jutros oko 9 sati, pronašao ga je kapetan jednog od brodova, rekao je Ćurić.

Je li riječ o Mateju pokazat će rezultati obdukcije i DNK analize koji se očekuju najkasnije u četvrtak ujutro.

- Sve ukazuje na to da se radi o Mateju, posebice jer je na tijelu pronađena majica upravo kakvu je Matej nosio te kobne noći, kao i bijela tenisica. Pronađeni su i ručni sat i mobitel, rekao je Ćurić.

Gerovac u Beogradu: Obdukcija najvjerojatnije sutra

U Beograd je stigao ravnatelj hrvatske policije Antonio Gerovac koji je na konferenciji za medije u 19 sati potvrdio da je tijelo pronađenog muškarca odvezeno na obdukciju. Rekao je da će obdukcija najvjerojatnije biti obavljena sutra.


- Ono što vam mogu potvrditi osim onih informacija koje su cijeli dan bile u medijima je da će sada tijelo muškarca koja je pronađeno nedaleko od ovog mjesta gdje stojimo biti odvedeno na obdukciju, gdje će se sukladno standardnoj proceduri koja je već u takvim slučajevima, probati utvrditi uzrok smrti, kao i činjenica da će se utvrđivati ono što sve interesira - radi li se upravo o nestalom Mateju te će se sukladno tome izvršiti i DNK analiza, odnosno usporedba s nespornim uzorkom koji je već prije nekoliko mjeseci ovdje dao Matejev otac, rekao je Gerovac.


Dodao je da će u suradnji sa srpskom policijom tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana vidjeti koje će se još radnje eventualno trebati provesti.


- Hoće li se raditi toksikološki nalaz, koji je također najavljen, hoće li to biti uopće moguće nakon toliko vremena, to ćemo vidjeti u narednim satima što će uslijediti, rekao je Gerovac.

Na novinarsko pitanje kada se mogu očekivati rezultati DNK analize odgovorio je kako sve ovisi o tome iz kojeg genetskog materijala će se DNK raditi - hoće li to biti moguće činiti iz krvi, iz mekog tkiva ili kosti...

- Obitelj je prva koja treba saznati o tome je li to Matej ili nije, rekao je također Gerovac, dodajući da su s Matejevim ocem Nenadom u kontaktu od prvih dana, kao i danas, te će biti dok god treba. Gerovac je rekao da su mainstream mediji u slučaju bili korektni.

- Međutim, vijesti koje su se pojavljivale, koje su upućivale na to da se Mateju nešto dogodilo, da je možda bio ubijen i tako dalje - to je nešto što bih molio da se ne radi, rekao je, dodajući da je srbijanska policija jako korektno izvještavala medije i obitelj nestalog.


Nenad Periš: On je s nama i uvijek će biti s nama

Otac nestalog Mateja Periša, Nenad, krenuo je iz Splita u Beograd nakon što ga je srbijanski MUP prijepodne izvijestio da je u Dunavu nađeno tijelo muškarca.

- Idem u Beograd. Moramo obaviti formalnosti. Da, pet mjeseci kasnije. Ono što mi je rekla kći: "Tata, otiđi po Mateja, dovedi ga kući". To ću napraviti u ova dva, tri dana. On je s nama i uvijek će biti s nama, poručio je Nenad Periš. 

Oglasilo se i Više javno tužiteljstvo u Beogradu.

- Dežurni zamjenik Višeg javnog tužitelja u Beogradu obavio je očevid i naložio obdukciju, toksikološke i DNK analize, kojima će se utvrditi identitet, za sada NN osobe, kao i uzrok smrti, objavilo je tužiteljstvo.


Zajedno s MUP-om, tužiteljstvo će, kako je navedeno, blagovremeno obavijestiti javnost o rezultatima zatraženih analiza koje radi Institut za sudsku medicinu u Beogradu.

Dvadesetsedmogodišnji Splićanin Matej Periš nestao je kada je istrčao iz beogradskog noćnog kluba Gotik gdje je bio u provodu s prijateljima i od tada mu se gubi svaki trag.

U međuvremenu je MUP Srbije pregledom snimki sa svih nadzornih kamera i na temelju raspoloživih informacija, napravio potpunu rekonstrukciju njegova kretanja nakon izlaska iz kluba, o čemu je detaljno izvješten i MUP RH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!