Prvi migranti ušli iz Meksika u SAD koristeći se mobilnom aplikacijom

19.01.2023.

07:28

Autor: I.B./Hina

Aplikacija za traženje azila

Aplikacija za traženje azila

Foto: Jose Luis Gonzalez / REUTERS

Migranti na sjevernoj meksičkoj granici počeli su ulaziti u SAD uz pomoć mobilne aplikacije koja bi trebala olakšati proces traženja azila, premda ih je nekoliko vrlo brzo prijavilo poteškoće u korištenju aplikacijom.

Bidenova je administracija ovoga mjeseca izvijestila da će proširiti uporabu takozvane aplikacije CBP One koja bi tražiteljima azila trebala omogućiti da unesu osobne podatke kao prvi korak u postupku traženja azila te dobiju termin za podnošenje zahtjeva.

- Jedva čekam da vidim obitelj, rekla je Alejandra, migrantkinja iz Venezuele koja je iz Ciudad Juareaza u Meksiku ušla u El Paso u Teksasu i dalje nastavlja putovanje prema Floridi.

Giovanny Castellanos
, također iz Venezuele, mjesecima je čekao na meksičkoj granici, a sada je, kako je rekao, pomoću aplikacije vrlo brzo dobio termin za podnošenje zahtjeva te preporučuje migrantima da izbjegnu opasnosti i služe se aplikacijom.

Otkako je aktivirana prošloga tjedna, aplikacija je toliko tražena da više nema slobodnih termina koji se mogu dobiti preko nje, tvrde meksički dužnosnici i deseci migranata.

Kako bi dobili termin za podnošenje zahtjeva za azilom, migranti najprije moraju doći na prijelaz koji im odredi aplikacija.

Jose Huerta
, migrant iz Venezuele koji se nalazi u Ciudad Juarezu na granici, rekao je Reutersu da je preko aplikacije upućen na granični prijelaz u Tijuani, gradu udaljenom 1200 kilometara.

Putovanje od jednoga pograničnog grada do drugoga može izložiti ljude opasnosti, a neke skupine koje se zauzimaju za migrante traže da SAD osigura više termina za tražitelje azila kako bi se smanjili rizici.

- Moraju povećati broj termina u danu, uvjereni smo da će biti tako, rekao je direktor migracijskih poslova u Tijuani Enrique Lucero.

Američka carina i pogranična policija nisu još odgovorile na zahtjev za komentarom aplikacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!