10:21 / 19.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Prvi službeni slučajevi smrti od Covida-19 u Kini nakon više od godine dana

Prvi službeni slučajevi smrti od Covida-19 u Kini nakon više od godine dana

Prvi službeni slučajevi smrti od Covida-19 u Kini nakon više od godine dana

Foto: - / Shutterstock

Dvije osobe umrle su od posljedica Covida-19 u Kini, gdje je posljednji put smrt od te bolesti zabilježena u siječnju 2021. godine, objavilo je danas kinesko povjerenstvo za zdravstvo. 

Nezavisni stručnjaci sumnjaju u točnost službenih kineskih podataka o broju zaraza i smrti, prema kojima je zadnja smrt od Covida-19 zabilježena 25. siječnja 2021. godine.

Kineske vlasti su nedavno zabilježile rekordne razine zaraze koronavirusom otkako je završio prvi val u Wuhanu početkom 2020. godine.

Gotovo 4000 novih slučajeva zaraze zabilježeno je u 16 kineskih pokrajina, ne računajući Hong Kong.

Brojke su još uvijek relativno niske u usporedbi s drugim zemljama, no zbog kineske politike nulte tolerancije prema koronavirusu vlasti na manja žarišta reagiraju ozbiljno: masovnim testiranjima, ograničenjima prijevoza i pravilima o karanteni.

Nekoliko milijuna kineskih građana je trenutno u lockdownu, uključujući grad Shenzen i dijelove Šangaja, dva najvažnija gospodarska središta u zemlji.

Nekoliko dijelova glavnog grada Pekinga s tisućama stanovnika također je zatvoreno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!