Putin će u petak anektirati četiri ukrajinske regije

29.09.2022.

13:22

Autor: V.K./HRT/Hina

Aneksija ukrajinskog teritorija

Aneksija ukrajinskog teritorija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenut će u petak službenu aneksiju 15 posto ukrajinskog teritorija i predsjedati ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se ceremonija održati u petak u 15 sati po moskovskom vremenu "povodom sporazuma o pripojenju novih teritorija Ruskoj Federaciji".

- Potpisat će se sporazumi "sa sva četiri teritorija koja su održala referendume i uputila odgovarajuće zahtjeve ruskoj strani, rekao je Peskov.

Ukrajina i Zapad osudili su "lažne" referendume, održane sedam mjeseci od početka ruske invazije.

Putinova odluka da četiri regije pripoji Rusiji znači da će Moskva oduzeti ogromna područja u istočnoj i južnoj Ukrajini, koja čine oko 15 posto ukupnog teritorija Ukrajine.

Nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju, Putin će održati veliki govor i sastat će se sa šefovima ukrajinskih regija koje je imenovala Moskva, priopćio je Kremlj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!