Putin i Macron razgovarali o Zaporižji

11.09.2022.

21:09

Autor: V.K./HRT/Hina

Razgovori Putina i Macrona

Razgovori Putina i Macrona

Foto: Ludovic Marin / Pool via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron raspravljali su o sigurnosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, rekao je Kremlj u nedjelju. 

Razgovarajući telefonski, dva čelnika su izrazila spremnost za "apolitičnom interakcijom" uz sudjelovanje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prema priopćenju objavljenom na stranici Kremlja.

- Ruska strana skrenula je pozornost na redovite ukrajinske napade na elektranu, uključujući i na skladište radioaktivnog otpada, što može rezultirati katastrofalnim posljedicama, rečeno je.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za raketiranje elektrane, riskirajući nuklearnu katastrofu. Rad elektrane u cijelosti je zaustavljen u nedjelju iz mjera sigurnosti.

Dvojica čelnika također su razgovarala o problemima globalne sigurnosti hrane.

Putin je rekao Macronu da je važno za Europsku uniju da ne ometa izvoz ruske hrane i gnojiva u Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok, prema Kremlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!