Putin i Vučić razgovarali o energetici

06.04.2022.

14:43

Autor: Hina/A.P.C.

Vučić i Putin u studenom 2021.

Vučić i Putin u studenom 2021.

Foto: Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem o širenju gospodarske suradnje njihovih država, posebno u energetici, priopćio je Kremlj, nakon što je Vučić obavijestio ruskog predsjednika o teškoćama s kojima se Srbija suočava u uvozu sirove nafte. 


U sklopu sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, hrvatska tvrtka JANAF prestat će od 15. svibnja isporučivati sirovu naftu srbijanskoj tvrtki NIS koja je u većinskom vlasništvu ruskog diva Gazprom Neft.


JANAF je s NIS-om inače sklopio ugovor o isporuci 3,2 milijuna tona sirove nafte za ovu godinu.


- Predsjednik Aleksandar Vučić obavijestio je predsjednika Vladimira Putina o teškoćama s kojima se Srbija suočava u vezi uvoza sirove nafte te vjeruje da će Gazprom Neft i partneri iz EU-a pronaći rješenje za takvu situaciju, objavio je Vučićev ured.


Vučić i Putin razgovarali su i o dobavi prirodnog plina jer postojeći ugovor Srbiji istječe 31. svibnja.


- Razgovori o sklapanju novog ugovora trebaju početi što je prije moguće, stoji u izjavi.


Sve količine plina Srbija uvozi iz Rusije, a Gazprom je većinski vlasnik jedinog skladišta plina u Srbiji.


Ponovno izabran na predsjednički mandat u nedjelju, Vučić je rekao da će nastaviti provoditi politiku u cilju ulaska u Europsku uniju, no nastavit će održavati prijateljske odnose s Rusijom, stoji u izjavi.


Putin i Vučić razgovarali su i o nedavnim događajima u Ukrajini, navodi Vučićev ured.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!