Kremlj niječe da je Putin obećao da zasad neće biti novih manevara blizu Ukrajine

08.02.2022.

10:18

Autor: Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Thibault Camus / Pool via REUTERS

Kremlj je u utorak zanijekao da je Vladimir Putin obećao francuskom predsjedniku da Rusija zasad neće izvoditi daljnje manevre pored Ukrajine, odbacivši time izjavu anonimnog francuskog dužnosnika o diplomatskom napretku.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nije čuo da je Putin tako nešto obećao u razgovorima s Macronom, prenosi RIA Novosti.

Putin također nije dao novo obećanje o tome kada će ruske snage napustiti Bjelorusiju, rekao je Peskov. Očekivalo se da će se u nekom trenutku nakon vježbi vratiti u baze u Rusiji, ali "nitko nikada nije rekao da će ostati" u Bjelorusiji, rekao je.

Čini se da se Macronov ured u Elizejskoj palači povukao od izjava francuskog dužnosnika u utorak, rekavši da dužnosnik spominje točke o kojima su razgovarali Macron i Putin, a ne konkretno novo obećanje ruskog čelnika.

Macron je branio svoju misiju da spriječi daljnje pogoršanje krize.

- Ni na jednu sekundu nije očekivao da će Putin učiniti ustupke, rekao je novinarima nakon što je stigao u ukrajinski glavni grad Kijev, gdje se trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Zapadne zemlje, pogotovo Sjedinjene Države, kažu kako se boje da se Putin priprema napasti Ukrajinu. Moskva kaže da ne planira invaziju, ali da bi mogla poduzeti neodređene "vojno-tehničke mjere" osim ako se ne ispune brojni sigurnosni zahtjevi, uključujući obećanje NATO-a da Ukrajina nikada ne postane njegovom članicom.

"Putin kaže da neće biti novih vojnih manevara blizu Ukrajine"

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da zasad neće pokretati nove vojne inicijative u blizini Ukrajine, kao uvod u deeskalaciju, tvrdi anonimni francuski dužnosnik nakon razgovora Putina s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. 


Francuski dužnosnik koji je htio ostati anoniman tvrdi kako je Putin pristao i da se vojnici koji će sudjelovati na vojnim vježbama na bjeloruskom teritoriju u blizini Ukrajine vrate u domovinu nakon njihovog završetka.


Reuters je još prošli tjedan prenio da Rusija planira povući svoje vojnike nakon tih vojnih vježbi između 10. i 20. veljače.  


Sam Putin na konferenciji za medije nakon šestosatnih razgovora s Macronom u Kremlju nije govorio o tim ustupcima. 


Macron je najvažniji zapadni čelnik koji se sastao s Putinom od posljednjeg rasta tenzija na ukrajinsko-ruskoj granici.


Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju, a Moskva to odbacuje i traži pravna jamstva da se NATO savez neće dalje širiti na istok jer to ugrožava njezinu sigurnost. 


Francuski dužnosnik rekao je da su dvojica čelnika na susretu dogovorila „otvoreni dijalog o strateškim pitanjima“ te jačanje takozvanog Normandijskog formata u kojem o ukrajinskom pitanju pregovaraju Kijev, Moskva, Pariz i Njemačka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!