12:59 / 08.02.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Ruske vojne vježbe na južnoj granici

Rusija započela vojne vježbe na južnoj granici

Rusija započela vojne vježbe na južnoj granici

Foto: Sergey Pivovarov / REUTERS

Ruske novinske agencije izvijestile su o početku vojnih vježbi na jugu Rusije, samo nekoliko sati nakon što je Pariz izvijestio kako je ruski predsjednik obećao da zasad neće pokretati nove vojne manevre. Iz najave nije jasno jesu li vježbe novi razvoj događaja ili dio dugoročnih planova.


Noćne taktičke vježbe, koje će trajati tri tjedna, uključuju raketne sustave, tenkove i oklopna vozila, prenose ruske novinske agencije izjavu glasnogovornika zapovjedništva južnog vojnog okruga.


Iz najave nije jasno jesu li vježbe novi razvoj događaja ili dio dugoročnih planova. Moskva je naime u prosincu priopćila da će se tijekom 2022. u južnom okrugu održati 3000 vježbi.


Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak se u Kremlju sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a francuski dužnosnik kazao je da je Putin obećao da neće pokretati nove vojne manevre blizu Ukrajine.


Teritorij uz granicu s Ukrajinom nije na popisu mjesta vojne vježbe 


Ruski južni vojni okrug graniči s Ukrajinom te uključuje Krim, područje koje je Moskva anektirala 2014. Ipak, na popisu mjesta gdje bi se vježbe trebale održati, među kojima je 10 područja u južnoj Rusiji, ali i odcijepljene regije Gruzije, nema teritorija uz granicu s Ukrajinom.


Voditelj novinskog servisa južnog okruga Vadim Astafajev izjavio je da je oko 400 vojnika i 80 komada vojne opreme uključeno u više od 30 taktičkih vježbi koje će se održati na 15 poligona u južnom vojnom okrugu, prenose novinske agencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!