15:48 / 13.04.2022.

Autor: P.F./Hina

Putin kaže da Rusija može preusmjeriti izvoz energenata

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters

Rusija može lako preusmjeriti izvoz svojih golemih energetskih resursa sa Zapada u zemlje koje ih stvarno trebaju, dok istovremeno povećava domaću potrošnju nafte, plina i ugljena, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

SAD, Kanada, Velika Britanija i Australija uvele su zabranu uvoza ruske nafte kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, dok je Europska unija i dalje podijeljena po tom pitanju.

- Kada je riječ o ruskoj nafti, plinu i ugljenu, moći ćemo povećati njihovu potrošnju na domaćem tržištu i potaknuti preradu sirovina, rekao je Putin na virtualnom sastanku s dužnosnicima o razvoju ruskog dijela Arktika.

- Također ćemo povećati opskrbu energetskim resursima drugih regija svijeta kojima je to stvarno potrebno, dodao je.

Putin je rekao da je Zapad kriv za energetsku krizu jer ne želi surađivati s Rusijom.

- Odbijanje nekoliko zapadnih zemalja da normalno surađuju (s Rusijom), uključujući po pitanju ruskih energetskih resursa, već je pogodilo milijune Europljana. To je izazvalo pravu energetsku krizu, rekao je.

- Naravno da se i mi suočavamo s problemima, ali to otvara nove mogućnosti, dodao je.

Putin je također rekao da su "neprijateljske zemlje" uništile lance opskrbe u ruskim arktičkim regijama i da neke zemlje ne ispunjavaju svoje ugovorne obveze, stvarajući time probleme za Moskvu.

- Moskva je spremna prodavati naftu i naftne derivate prijateljskim zemljama u bilo kojem rasponu cijena jer tradicionalni kupci izbjegavaju ruske isporuke prisiljavajući time Moskvu da smanji proizvodnju nafte, rekao je ministar energetike Nikolaj Šulginov za Izvestiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!