Putin poručio da se nada rješenju u vezi s postojećom krizom

02.02.2022.

03:29

Autor: HRT/Hina/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Foto: Yuri Kochetkov / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako se nada da će Zapad i Rusija pronaći rješenje za krizu, optuživši ipak SAD da se koristi Ukrajinom kao sredstvom za uvlačenje Rusije u oružani sukob. Na konferenciji za novinare nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom iznio je i tri glavna ruska zahtjeva. Orban pak smatra da je moguć sporazum prihvatljiv za sve.

- Nadam se da ćemo na kraju pronaći rješenje, premda nije lako, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin novinarima, pošto je ocijenio da je "glavni cilj Sjedinjenih Država podizanje ograde oko Rusije te da je Ukrajina (njihovo) sredstvo kako bi nas uvukli u oružani sukob i uveli nam najoštrije sankcije".

Mađarski premijer Viktor Orban, koji boravi u posjetu Moskvi, rekao je nakon gotovo petosatnog sastanka s Putinom da se razlike između zapadnjaka i Rusije oko Ukrajine mogu premostiti.

- Situacija je ozbiljna, razlike su značajne (...) ali se mogu prevladati. Moguće je sklopiti sporazum koji jamči mir, sigurnost Rusije, a prihvatljiv je i za članice NATO-a, ustvrdio je i dodao da su sankcije kontraproduktivne.

Putin je iznio kastrofično predviđanje rekavši da će Ukrajina, postane li članica NATO-a, pokušati silom zauzeti Krim koji je Rusija anektirala prije osam godina.

- Zamislite da Ukrajina, kao članica NATO-a povede vojnu operaciju na Krimu, ruskom suverenom teritoriju. I što bismo mi, zaratili s NATO-om?, kazao je.

Putin je ocijenio i da su SAD i NATO odlučili sve dosad zanemariti zabrinutost Rusije za vlastitu sigurnost, odbijajući njezine zahtjeve.

- Proučit ćemo pisane odgovore SAD-a i NATO-a (...), ali već sad je jasno da na glavnu brigu Rusije nije odgovoreno, rekao je ruski predsjednik nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Iznio je popis glavnih ruskih zahtjeva: kraj NATO-ove politike širenja, jamstvo da neće razmještati ofenzivno oružje u blizini ruske granice i povlačenje Saveza na granice iz 1997., tj. prije nego je primio u članstvo bivše članice sovjetskog bloka.

- Ne odgovorivši na našu zabrinutost, SAD i NATO krše pravo svake zemlje da slobodno odlučuje kako će štititi svoju sigurnost, istaknuo je Putin podsjetivši da po drugom načelu "nitko ne smije jačati svoju sigurnost nauštrb drugoga".

Ruski predsjednik nije ništa rekao o sadržaju diplomatskih napora u vezi s rusko-zapadnom krizom zbog Ukrajine zadnjih tjedana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!