Putin: Rusija može opskrbljivati EU preko Sjevernog toka 2

12.10.2022.

14:04

Autor: V.K./HRT/Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov / Kremlin via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da se ruski plin i dalje može isporučivati Europi kroz jedan preostali netaknuti dio plinovoda Sjeverni tok 2, ali je sada na Europskoj uniji da odluči želi li da se to dogodi.


U tijeku je međunarodna istraga o eksplozijama prošlog mjeseca koje su onesposobile plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 izgrađene na dnu Baltičkog mora. Oba plinovoda imaju po dvije cijevi za transport plina.

Putin je rekao da je moguće popraviti plinovode, ali da Rusija i Europa trebaju odlučiti o njihovoj sudbini. Tri cjevovoda Sjevernog toka su oštećena, što ostavlja funkcionalnim samo jedan cjevovod Sjevernog toka 2, čiji je godišnji kapacitet od 27,5 milijardi kubnih metara.

Rusija bi, rekao je Putin, mogla otvoriti plinske ventile na tom cjevovodu ako to Europa želi.

Oštećeni cjevovodi, koji su postali žarište ukrajinske krize, ispuštali su plin u Baltičko more u blizini obala Danske i Švedske. Europa sumnja na čin sabotaže koji je Moskva brzo pokušala pripisati Zapadu, sugerirajući da su Sjedinjene Države na dobitku.

Putin je također rekao da bi Rusija mogla preusmjeriti opskrbu s Baltika na Crno more kako bi stvorila veliko europsko plinsko čvorište u Turskoj.

- Mogli bismo premjestiti izgubljene količine Sjevernim tokom duž dna Baltičkog mora do regije Crnog mora i tako napraviti glavne rute za opskrbu našeg goriva, našeg prirodnog plina u Europu kroz Tursku, stvarajući najveće plinsko čvorište za Europa u Turskoj, rekao je Putin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!