Putin: Rusija nema namjeru biti izolirana, naše snage u Ukrajini su učinkovite

12.04.2022.

13:05

Autor: HRT/Hina

Putin s Lukašenkom obišao kozmodrom na istoku Rusije

Putin s Lukašenkom obišao kozmodrom na istoku Rusije

Foto: Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ruske snage koje provode vojnu kampanju u Ukrajini djeluju hrabro i učinkovito te upotrebljavaju najmodernija oružja, izvijestila je novinska agencija TASS. Rekao je da Rusija "nije imala drugog izbora" nego početi vojnu operaciju u Ukrajini kako bi zaštitila Rusiju, a njegove snage će postići svoj cilj, prenosi novinska agencija Interfax.

Govoreći na svečanoj dodjeli nagrada na kozmodromu Vostočni na ruskom dalekom istoku, Putin je, citirale su ruske novinske agencije, rekao da Moskva nije imala drugog izbora nego pokrenuti vojnu operaciju za zaštitu Rusije i da je sukob s ukrajinskim antiruskim snagama bio neizbježan. Ovako će biti. U to nema sumnje. Ciljevi su apsolutno jasni, oni su plemeniti, rekao je Putin u izjavi izrečenoj u svemirskoj luci Vostočni na svečanosti posvećenoj Danu kozmonautike Rusije.

Šezdeset i jednu godinu od dana kad se Jurij Gagarin iz Sovjetskog Saveza upisao u povijesne knjige postavši prvi čovjek u svemiru, Putin je otputovao na kozmodrom Vostočni na ruskom Dalekom istoku, 5550 km istočno od Moskve. Ruski hladnoratovski uspjesi u svemiru kao što su Gagarinov let i lansiranje Sputnjika 1, prvog umjetnog satelita sa Zemlje 1957. imaju posebnu važnost za Rusiju: oba događaja šokirala su Sjedinjene Države. Lansiranje Sputnjika 1 potaknulo je Sjedinjene Države da stvore NASA-u u pokušaju da stignu Moskvu.

'Rusija nema namjeru biti izolirana'

Putin je u Vostočnom rekao da Rusija nema namjeru biti izolirana, nakon što joj je Zapad uveo sankcije.

- Ne namjeravamo biti izolirani. Nemoguće je ikoga ozbiljno izolirati u modernom svijetu - pogotovo u tako velikoj zemlji kao što je Rusija, rekao je. Dodao je kako je glavni cilj vojne intervencije Moskve u Ukrajini spasiti ljude u regiji Donbas gdje se separatisti koje podržava Rusija bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine. "S jedne strane pomažemo i spašavamo ljude, a s druge jednostavno poduzimamo mjere kako bismo učvrstili sigurnost same Rusije", rekao je Putin.

Putin s Lukašenkom obišao svemirsku luku

Putin je s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom obišao svemirsku luku na dalekom istoku Rusije. Zašto smo toliko zabrinuti zbog ovih sankcija?, upitao je Lukašenko, a prenijela ruska državna televizija.

Lukašenko, koji ponekad govori stvari koje izgledaju kao da se ne slažu s izrečenim stajalištima njegova najbližeg saveznika o nizu pitanja, ustraje na tome da Bjelorusija mora biti uključena u pregovore za rješavanje sukoba u Ukrajini i rekao je da je Bjelorusija nepravedno označena kao "suučesnik agresora".

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u, kako je nazvala, posebnoj operaciji za smanjenje vojnih sposobnosti svog južnog susjeda i iskorjenjivanje ljudi koje smatra opasnim nacionalistima. Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo obuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!