Putin se priprema za dugotrajan rat u Ukrajini

10.05.2022.

18:00

Autor: HRT/Hina/J.L.

Direktorica američke Nacionalne obavještajne direkcije Avril Haines

Direktorica američke Nacionalne obavještajne direkcije Avril Haines

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Sjedinjene Države vjeruju da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za dugotrajan sukob s Ukrajinom i da ruska pobjeda u Donbasu, regiji na istoku zemlju, možda neće završiti rat, rekla je direktorica američke Nacionalne obavještajne direkcije Avril Haines.


- Procjenjujemo da se predsjednik Putin priprema za dugotrajan sukob u Ukrajini kojim će nastojati postići svoje ciljeve i izvan te regije, rekla je Avril Haines zastupnicima u Kongresu.

Istaknula je da Vladimir Putin želi prenijeti sukob u Pridnjestrovlje, područje Moldavije koje se odcijepilo 1990.

Dodala je da Putin računa s time da će odlučnost zapadnih zemalja s vremenom popustiti, a kako se sukob bude nastavljao strahuje se u kojem će se smjeru razvijati idućih mjeseci.

- Uzevši u obzir da se danas Putinove ambicije razilaze s ruskim trenutačnim konvencionalnim vojnim sposobnostima, lako je moguće očekivati idućih mjeseci nepredvidiv razvoj događaja koji bi mogao eskalirati, kazala je.

- Rat je sada u zastoju, rekao je čelnik američke Obrambene obavještajne agencije (DIA) Scott Berrier, objasnivši da ne pobjeđuju ni Rusi ni Ukrajinci. 

U ponedjeljak, kada se u Rusiji paradama slavio Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu, predsjednik Putin pozvao je Ruse da se bore, no ništa nije rekao o mogućoj eskalaciji u Ukrajini unatoč tome što su neki zapadni stručnjaci očekivali da će proglasiti nacionalnu mobilizaciju.

Ruska agresija na Ukrajinu usmrtila je tisuće civila, milijuni Ukrajinaca raseljeni su ili su izbjegli, a brojni su gradovi sravnjeni sa zemljom.

Moskva se pritom ne može pohvaliti uspjesima osim što je osvojila uski pojas na jugu te ostvarila neke rubne pomake na istoku.

- I dalje mislimo da predsjednik Putin neće odobriti uporabu nuklearnog oružja osim ako ne ocijeni da postoji egzistencijalna prijetnja za državu ili ruski režim, dodala je Haines.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!