14:01 / 10.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Putin: Sva ruska cjepiva protiv COVID-a djelotvorna

Fo: Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Fo: Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su sva ruska cjepiva protiv bolesti COVID-19 djelotvorna te dodao da će zemlja uskoro registrirati treće cjepivo protiv te bolesti.
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su sva ruska cjepiva protiv bolesti COVID-19 djelotvorna te dodao da će zemlja uskoro registrirati treće cjepivo protiv te bolesti, objavila je novinska agencija RIA.

➡️ Sve o koronavirusu   
➡️ Brazil obustavlja ispitivanja kineskog cjepiva zbog štetnih pojava   

Rusija uvodi svoje cjepivo Sputnik V u domaću upotrebu, unatoč činjenici da pokusna ispitivanja u kasnoj fazi još nisu gotova, a danas je rekla da su djelotvorna više od 90 posto, nakon ranijih komentara proizvođača cjepiva Pfizer Inc i BioNTech, koji tvrde isto za svoje eksperimentalno cjepivo protiv COVID-a.

- Već postoje dva registrirana cjepiva. I studije su već pokazale i potvrdile da su, prvo, ta cjepiva sigurna i nemaju ozbiljnih nuspojava nakon upotrebe, a drugo, sva su učinkovita, rekao je Putin putem videoveze na sastanku na vrhu Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Učinkovitost ruskog cjepiva temelji se na podacima prikupljenima na provedenom cijepljenju javnosti, a ne na ispitivanju koje još traje.

Putin je također rekao da je Moskva spremna na suradnju na cjepivima protiv COVID-a i složio se s pakistanskim premijerom Imranom Khanom da cjepiva moraju biti široko dostupna cijelom čovječanstvu, izvijestio je TASS.

- Predlažemo da ne politiziramo ove procese, s obzirom na to da su ti lijekovi danas potrebni ljudima u cijelom svijetu, bez ikakvog pretjerivanja", rekao je.

- Spremni smo surađivati sa svim zemljama svijeta i, naravno, s našim partnerima u okviru SCO-a.

Rusija je danas izvijestila o 20.977 novih zaraza koronavirusom i 368 smrtnih slučajeva. S 1.817.109 zaraženih, ta je zemlja po ukupnom broju slučajeva peta u svijetu, iza Sjedinjenih Država, Indije, Brazila i Francuske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!